fredag 31 maj 2013

Bildblogg: Bröllopsdagshelg

Vår femtonåriga bröllopsdag var igår, men vi firade den lite i förskott i helgen som gick. Vi tog en weekend i Helsingborg/Helsingør, med hotellfrukostar, slappande, flanerande och läsande. Bland annat.

Fast Anna visste inget om planerna förrän på morgonen samma dag som vi åkte, då jag väckte henne med tårtfrukost, tända ljus och ett kort som berättade om hur helgen var tänkt.

Hursomhelst hade vi en mycket trevlig helg. Och det hände till och med att jag fotade... Ett par av resultaten av det är innehållet i veckans bildblogg.

Stadssiluett i solnedgång. Helsingborg. foto: Reb Dutius
Solnedgången som den såg ut från hotellfönstret

Husfasad speglad i vatten. foto: Reb Dutius
Natten till lördagen regnade det. Med bland annat 
så här vackert resultat.

måndag 27 maj 2013

Hur stavas...Om att googla stavning

Det gläder mig att se att "Hur stavas" är med på tio-i-topp-listan över googlingar med fraser som börjar med "Hur". Det visar ju att människor faktiskt försöker ta reda på hur ord stavas, att de reflekterar över och förhåller sig till sitt språkbruk. Vilket är precis vad jag önskar, och vad jag försöker hjälpa till med i mina språkpolisiära insatser här på bloggen.

Som en liten hjälp kan jag bidra med ett tips på hur man också kan söka när man undrar över språk och stavning. Och hur man tolkar sökresultaten. Om man har flera olika sätt att skriva en och samma sak, antingen olika stavning av ett ord eller olika sätt att sätta ihop ord med varandra (det senare kan man kanske särskilt bli osäker på när det handlar om andra språk än det egna modersmålet), så kan man helt enkelt söka på de olika varianterna och sedan:

A) Notera vilken variant som får flest träffar (Alla sätt att stava ett ord kommer att få träffar, det betyder inte att alla sätt är rätt, bara att alla sätt förekommer... Men, faktiskt, den rätta stavningen tenderar att användas oftare än någon av varianterna).

och

B) Notera i vilka sammanhang ordvarianterna (eller frasvarianterna) används. Det ger en fingervisning om både stavning och betydelse. Ta exempelvis "nåt" och "nått" (som har sin egen språkpolisiära insats här på bloggen), eftersom båda delarna är korrekta ord (men med olika betydelser) så kommer troligen inte antalet träffar skilja så mycket. Däremot kommer det, för den som tittar närmare på sammanhang, framgå att "nått" oftast används som en form av verbet "att nå", medan "nåt" oftast används som en kortform av "något".



PS. Jo, jag vet att det är ett tag sen dessa söktrender noterades och publicerades. Men det gör inte tipsen om stavning och googling mindre relevanta. De är alltid aktuella.

fredag 24 maj 2013

Bildblogg: Ett minne blott

blommande träd. foto: Reb Dutius


Den här bilden är inte riktigt tre veckor gammal (men nästan). Blommorna på trädet har varit ett minne blott nästan lika länge (de försvann ett par dagar efter att denna bild togs). Den går fort, den där våren.

måndag 20 maj 2013

Hej @Smyrnakyrkan ...

... kan vi prata webstrategi?

Jag såg att ni börjat lägga ut era predikningar (eller om predikovideor är ett bättre ord) på YouTube. Jättebra initiativ! (Faktum är att det främsta skälet till den här bloggposten är att ta tillfället i akt att ge en tumme upp för det).

Det är bra av främst två skäl:

1. För att nå ut utanför kyrkväggarna. Det är fler människor som surfar på YouTube än som går in på er hemsida (tror jag att jag kan säga med säkerhet utan att känna till er webstatistik...). YouTube ger också (om man vill) större möjligheter till kommunikation med de som tittar (i videobeskrivningen, men ännu mer i kommentarsfältet, om man nu väljer att aktivera det).

2. Det ger intresserade möjligheten att prenumerera på era videor (och på så sätt få nys om att det finns nya sådana lättare än om de är tvungna att hålla koll på en hemsida).

Tack vare inbäddningsmöjligheten så behöver ni ju heller inte välja mellan att ha filmerna på hemsidan eller att ha dem på YouTube, det går att göra båda delarna samtidigt. Och på så vis få fördelarna av båda varianterna.

Dock, lite relaterat till det där med att hitta, ni kan med ett enkelt grepp bli ännu bättre!

Skapa en kanal för Smyrnakyrkan (eller skapa olika kanaler beroende på innehåll om ni hellre vill och har tänkt att bredda ert videoutbud), och se till att både kanalens namn och beskrivning innehåller ordet "Smyrnakyrkan". Beskrivningen får gärna därutöver berätta lite om er, men ännu mer om vad ni vill med kanalen (är den till för predikningar enbart, skriv det där).

Detta gör nämligen (och nu tar vi två skäl igen...):

1. Att er kanal, och indirekt era uppladdade videor, blir lättare att hitta. Vilket förbättrar den där nå-ut-effekten.

2. Att ni som avsändare blir tydligare. Vilket lär göra kommunikationen med de ni möter på detta sätt både bättre och mer frekvent.

En bonuseffekt av att ha en kanal (eller flera kanaler) för just Smyrnakyrkan är sedan att den kanalen kan "gilla" videor som är relaterade till Smyrnakyrkan, men uppladdade av andra användare, och på så sätt göra även dessa synliga via kanalens sida.

Sådär. Det var väl ungefär det om video på webben.

Men när jag nu ändå har er på tråden så att säga, på ämnet webstrategi, så vill jag gärna passa på att kommentera även podcasts. Och då framförallt serien Eftersnack (som var just eftersnack till predikan) som ni började med nån gång förra året (tror jag), och som sedan avstannade (om den nu inte är nedlagd) i januari.

Också ett bra initiativ!

Jag tyckte, som i alla fall då-och-då-lyssnare, att den började hitta sin form mot slutet (om det nu var slutet?), så det var lite synd att den inte fortsatte där.

Jag tror dessutom att podcastformen skulle kunna användas för den där kommunikationen med människor här ute på nätet på fler sätt än så.

OM man inbjuder till, och skapar bästa tänkbara möjligheter för, kommunikation i form av kommentarer och frågor i exempelvis kommentarsfältet på YouTube, så kan dessa sedan följas upp även i en efter-predikan-podcast (om den sen är just Eftersnack eller någon annan kan kanske spela mindre roll).

I idealfallet skulle det kunna innebära infallsvinklar och frågor som är lite mindre förutsägbara, eller interna, eller vad man nu ska kalla det.

Det skulle också kunna ge församlingsmedlemmar (ytterligare) möjlighet att ställa frågor kring predikningarna. Och förstärka den kommunikationen och dialogen också.

Kort och gott, en win-win. Fundera på det!


---------
PS. Vet inte hur (eller om) ni tänker kring YouTube vs. Vimeo som plattform. Båda delarna erbjuder ju lite av samma saker. Skillnaderna är främst att YouTube har fler användare, och att Vimeo har vissa begränsningar för ett gratiskonto (och alltså kostar att använda om man vill slippa de begränsningarna). Personligen skulle jag säga att YouTube är det bättre valet för just er användning, men det är ju lite en smaksak. Ni kan läsa mer om den frågeställningen här

PS2. För er andra, som eventuellt är nyfikna på vilka YouTube-videos jag pratar om. Det finns än så länge (TROR jag) två. Från 12 maj och från 19 maj

PS3 tillagt 130523 kl. 16:21: Ser att tidningen Dagen har en artikel om podcasts idag (23 maj). Lägligt. Där finns lite exempel på förebilder ni kan kika (eller lyssna) på. Ett annat jättebra exempel, ur kristen miljö, på samtal, om ibland kniviga ämnen, i podcastform, är Holy Cow BBQ (No place for chickens)

Två fyraåringar...

...De här två litteraturintresserade charmtrollen fyller faktiskt fyra år idag (ja, båda två, de är syskon).

(Att plocka upp och sätta tillbaka böcker var något vi gjorde ofta, för att
inte säga hela tiden, när de var i den här storleken. Så riktigt varför de är
så förvånade över att böckerna rasar när man knuffar på dem är
svårt att veta. Fast kanske är det inte förvåning som
minerna uttrycker, utan mer fascination...).

Hipp, hipp hurra! Grattis och fanfarer (fast tysta sådana, de gillar inte plötsliga höga ljud) till de pälsiga fyraåringarna!

fredag 17 maj 2013

Bildblogg: Säsongsanpassat

Jag har äntligen förstått hur man ska säsonganpassa sin skrivbordsbild på datorn. Här har jag hela tiden haft sommarbilder på sommaren, höstlöv på hösten, snöbilder på vintern etc. Och så var det tvärtom man borde göra....

Satte det här fotot, som föreställer ett igenisat balkongfönster, och vad man kan se genom det, nu, trots den varma årstiden och mest för att jag gillar fotot, och insåg att det faktiskt ger svalka att bara TITTA på is... Ska nog ha det så här nu. Och byta till en riktigt varmsolig bild i vinter.



(Bilden ovan är inte originalfotot utan en skärmdump av hur det blev med det fotot som skrivbordsbild. Som vanligt går det att se bilden större genom att klicka på den.)

tisdag 14 maj 2013

Minnen och glömska. Om Ådalen och livet.

Såhär på årsdagen av Ådalshändelserna 1931 passar det med en post om Birger Normans bok Ådalen 31 (utgiven 1968)

Problemet är bara att jag inte riktigt vet vad jag skriva om den, om det ska vara kortfattat och ändå relevant. Så jag nöjer mig med att konstatera två saker:

1. För mig som läst så mycket jag kommit över om just Ådalshändelserna är och förblir Normans Ådalen 31 det bästa i ämnet.

2. Bortsett från enstaka dikter (som jag läst och gillat redan som tonåring) hade jag inte läst något av Norman innan jag läste Ådalen 31, men den var nog för att placera honom bland mina favoritförfattare (och få mig att läsa mer). Inte bara, eller ens huvudsakligen, på grund av punkt 1, utan också, eller mer för språket. Och för förmågan att ta berättelsen (eller snarare berättelserna, för han bemödar sig verkligen om att belysa det ur så många synvinklar som möjligt), om dessa dagar i maj 1931, och göra det till något ännu större. Något relevant för livet som sådant. Djupt existentiellt, helt enkelt.

Och, se där, till och med mina två korta konstateranden höll på att breda ut sig till något väldigt ordrikt och långrandigt... Jag tar därmed och lämnar ordet till Norman själv, med några citat ur just Ådalen 31:

"Utan minnen kan vi inte leva.
Inte utan glömska heller" 
(ur inledningen till avsnittet "Tolv frågor till Ådalens gymnasister")

Och som avslutning det stycke som avslutar även boken:

"Monumentet

Tidigt började man tala om ett minnesmärke i Lunde, ett monument.
Det är många frågor som irrar omkring i Ådalens offentliga liv. tas upp, avföres. Står på stickspår någon tid, kommer igen, åker ut, försvinner. Kommer upp, som det heter. Aktualiseras, bordläggs. Sporadiska men eviga.
Frågan om monumentet i Lunde hör till dem.
Jag kliver upp i det lilla berget ovanför vägen. Vägen de kom. Över mig brusar E4-an på brobågen. I ansats efter ansats. Vågor i det stora bruset, som alltid står över älven. Vinden som kommer. Vattnet som strömmar. Det hörs ljud från varvet. Ett stycke metall infattat i trä. Bland gårdarna går människor. En båt passerar.
För oss som hade allt inpå oss, finns ett då som också är här och nu. Över tid och avstånd.
För ungdomarna som svarade på de tolv frågorna finns det inte. Hos dem har skadorna inte ärrats och läkt ut, för där har inte funnits några sår.
Ett monument i Lunde, ett minnesmärke, på berget vid färjeläget dit ingen färja kommer.
Vilken form skulle kunna sluta sig kring skräcken, sorgen, minnet?
Till vem skulle den tala?
Militären har farit hem.
"Stufvaren VI" har lagt ut från kajen.
De döda har också rest.
Vilka är kvar?
Vilka är vi att vi skulle överrösta vinden och vattnet?"


PS. Ser att boken nu finns i nyutgåva, från Murbruk förlag. Kan köpas på Bokus, eller Adlibris. För billigare alternativ rekommenderar jag antikvariat eller bibliotek. Jag hittade mitt exemplar, som är inbundet och dessutom signerat av Norman själv (!), för ca. en femtiolapp på ett antikvariat.

måndag 13 maj 2013

Har vi att göra med en omelett?

Kan du påminna dig att du läst en deckare där hjälten ställt sig den frågan? Det kan i alla fall inte jag påminna mig att jag gjort, innan jag läste Styckerskan från Lilla Burma av Håkan Nesser.

Men det är inte enda anledningen till att ni ska läsa den. En minst lika bra anledning är att den är både spännande och rolig (Anna kommenterade att jag satt och småskrattade ofta när jag läste den).

Jag kan avslöja att frågan om omeletten har ganska lite med den i titeln omnämnda styckmörderskan att göra. Men ändå är den ganska central i det nya mord som utreds i boken.

Eller? Är den kanske inte det? Är det kanske inte ett mord ens en gång?

Och hon, Ellen Bjarnebo, är ju en styckmörderska i alla fall. Eller?

Läs boken helt enkelt.

Köp på Bokus, Adlibris eller varhelst du nu brukar köpa böcker.

lördag 11 maj 2013

Bildblogg: Vad heter fjärilen?

Fjärilar är ju inte världens mest samarbetsvilliga fotomodeller, men med lite tålamod så...kan man åtminstone få dem att fastna på bild...

Däremot vet jag inte vad just den här sorten heter, så någon fjärilskunnig får mycket gärna upplysa mig!

Fjäril med hopfällda vingar. foto: Reb Dutius

fjäril med utfällda vingar. foto: Reb Dutius



PS. Jo, veckans bildblogg är ca en dag försenad. Sorry! Hade lite mycket igår.

fredag 3 maj 2013

Bildblogg: Sköna maj välkommen

Hade ju tänkt att veckans fotoblogg skulle innehålla foton av det legendariska Valborgsmässofirandet i Lunds stadspark, lite från ovan, eftersom vi firade Valborg i en lägenhet med utsikt över stadsparken. Men sen blev det inte av att titta eller fota så mycket åt det hållet, vi hade alldeles för mycket gott på grillen på andra sidan huset...

Men vårtema får det ju vara i alla fall. Därför dels en bild på blomningen i trädet vid "vår" busshållplats, och en bild av en (vårlig? nylig åtminstone) solnedgång sedd från vårt köksfönster.

blomma på trädgren. foto: Reb Dutius

solnedgång, lyktstolpar mot bakgrund av himmel. foto: Reb Dutius