söndag 8 januari 2012

Utmaning

Utmanades av Kaela för ett tag sedan, och här kommer mitt svar.

1. Vad gjorde du för tio år sedan?
För tio år sedan hade vi ganska nyligen flyttat ifrån Borås. Och jag var sysselsatt med min magisteruppsats i biblioteksvetenskap.

2. Vad gjorde du för ett år sedan?
För ett år sedan var jag inne på andra veckan av (och tack och lov på sluttampen av) en ordentligt besvärlig influensa av något slag.

3. Fem snacks du gillar?
Äter kanske inte så mycket snacks, men...
Chaatnötter (lika delar skållade och skalade mandlar och cashewnötter – eller i nödfall endast cashewnötter – fräses/rostas i stekpanna med smör, garam masala och salt, blandas sedan med torkade aprikoser i bitar – supergott!)
Salta pinnar (behöver väl ingen förklaring...)
De flesta sorters rostade och salta nötter (men inte chilinötter, i alla fall inte köpta, för det är definitivt vitlök i den kryddningen, och det är min absolut värsta matantipati. Folk brukar fråga, ibland: Är det så att du inte kan äta vitlök, eller är det så att du inte tycker om det? Svaret är: både och. Jag tycker smaken är så motbjudande att det i princip är oätligt för mig)
Grönsaker med dippa till.
Och, tja, det var väl kanske inte fem (beroende på hur man räknar nötterna...), men sen kommer jag inte på fler...

4. Fem sånger du kan hela texten till?
Hela texten? Hmm. Säkert egentligen långt fler än fem, men samtidigt är jag lite tveksam till att svära på att jag kan *hela* texten till någon alls. Alltid är det väl någon rad man felhört eller glömt. Så jag säger pass här. Högmod går ju före fall sägs det...

5. Fem saker du skulle göra om du var mångmiljonär?
Funderade senast idag på någon slags fond för folk som jobbar med ungdomar, och särskilt utsatta ungdomar, på olika vis. Tänkte mig en modell där prisutdelningen är dubbel: halva prissumman till den som vinner priset, som uppmuntran, och halva till verksamheten som denna/denne är sysselsatt i och nominerats för. Tror att det är viktigare än någonsin att jobba med och för ungdomar, det har om inte annat mordet på 15-åringen i Malmö under nyårshelgen aktualiserat (Det var en oroväckande nyhet för oss, eftersom vår gudson är 15, eller var fortfarande under nyårshelgen iaf, och dessutom bor i Rosengård. Att han inte var den drabbade var förstås en lättnad för oss, men medkänslan med den familj som fått en son/bror/kusin/etc bortryckt alltför tidigt är desto större).
Men nu har jag ju inga miljoner att ge bort så...
Och, så skulle jag förstås köpa ett hus till oss också. Det skulle nog multimiljonerna också räcka till. Vi trivs visserligen förunderligt väl i och med vår lägenhet, men den börjar bli aningen trång. Eller, om inte annat, vi börjar få lite ont om väggar att sätta bokhyllor mot... Dessutom är det i längden inte det mest handikappanpassade att bo på tredje våningen utan hiss, vilket spelar viss roll med tanke på Annas MS. Det går (om än allt annat än snabbt och smidigt) att ta sig tre trappor när man går med käpp eller kryckor, men skulle det bli aktuellt med rullstol skulle det ju vara omöjligt.
Och därutöver...ja, jag vet inte på rak arm... men jag tror inte det skulle vara så svårt att hitta saker att lägga pengar på...

6. Fem dåliga vanor?
Skulle vara väldigt bra för min mage om jag kunde sluta dricka kaffe helt (har dragit ner, dock).
Kunde vara bra om jag inte blev så irriterad när tekniska saker inte fungerar, också.
Att komma sig för att gå på bio och teater mer skulle inte heller vara dumt, men att alltför ofta INTE göra något är kanske inte en vana per se, eller?
Sen vet jag faktiskt inte. Inte för att jag inte tror att jag har fler dåliga vanor, men för att jag tror att de är sådana som stör min omgivning mer än mig, och som alltså andra känner till bättre än mig.

7. Fem saker du gillar att göra?
Promenera/gå. I ett par år hade jag en obehandlad trasig menisk som gjorde att varje steg gjorde ont att ta, under den perioden kom jag liksom ur min promenadvana... Sen har det faktum att min knävärk (artros) blir värre av ansträngning inte heller hjälpt till. Men nån gång i våras så bestämde jag mig för att högaktningsfullt strunta i knäna. JAG gillar att gå långa promenader, vill knäna inte vara med om det får de hitta någon annan att vara knän hos... Och efter det har jag lagt mig till med vanan att ta en promenad på 1-1,5 timme varje dag (undantag om jag är sjuk eller på besök hos någon). Helt underbart!
Läsa. Det har jag älskat att göra så länge jag kan minnas. Jag lärde mig läsa nån gång mellan tre och fyra års ålder och har inga minnen av vare sig att lära sig läsa eller att inte kunna. Däremot minns jag faktiskt första gången jag KUNDE, när alla de där bokstäverna runt omkring plötsligt betydde saker. Magiskt! En hel värld som öppnade sig. Eller många världar, snarare.
Leka/pyssla med databaser på datorn.
Fotografera.
Se på film, och på teater och annan scenkonst (dock ej balett...).

8. Fem saker du aldrig skulle klä dig i, eller köpa?
Rosa!
Knytblusar.
damskor
kjol
klänning
(och allt annat på temat ovan, egentligen).
Dessutom, fast det är ju egentligen inte kläder, såg jag en urna, i en begravningsbyrås skyltfönster, igår som var så ful (med min estetik mätt), att min spontana första kommentar när jag såg den var: "Begrav mig i den, och jag svär att jag kommer att hemsöka både er och era efterlevande i all evighet!!"


9. Fem favoritleksaker.
Böcker
Datorn
Kameran (eller, kamerorna, numera).
Stereon.
DVD-spelaren.

Jag utmanar ingen utan skickar utmaningen vidare till var och en som vill använda den!

----
PS. Ursäkta min relativa frånvaro här under helgen hittills. Vi hade gäster som blev kvar längre än planerat...

2 kommentarer:

  1. Kul att du antog utmaningen.
    En hel del känner jag igen mig i.
    Men kanske är det så - att äpplet inte faller så långt från....osv.

    Kramar om dig!

    SvaraRadera