onsdag 27 april 2011

Kylväst!

Som minnesgoda läsare av bloggen kanske minns hade vi före jul bekymmer med att en låne-kylväst som vi hade hoppats kunna låna hem över jul inte blev tillgänglig. 

Det blev aldrig någon kylväst då, men igår var vi här:

Sjukhuset i Lund, "Blocket, med soluppgång över helikopterplattan. foto: Reb Dutius

Det vill säga på Lunds Lasarett (bilden är tagen igår, just när solen just når upp över det enorma sjukhusblocket, därav motljus, vilket gjorde att jag valde sepiaeffekt för att i alla fall få det att se ok ut...).

Och kunde då låna en sån här: 



Den ser ut lite som en blandning mellan en skottsäker väst och en sån där skidväst som var så populär på 80-talet... Eller med Annas ord; "den är ju inte mycket till modestatement"... Men huvudsaken är ju att den fungerar, vilket Anna ska testa om den gör nu i 2-3 veckor innan den ska återlämnas. Om den fungerar så är de runt 2000 kr den kostar att köpa ju helt överkomliga, om den inte fungerar däremot är det ganska mycket pengar. 

Hittills har Anna bara hunnit testa i ett par timmar, så det återstår att se om hon märker någon större skillnad i sina MS-symptom med eller utan väst.

-------

Faktaruta: Många med MS (Multipel Skleros) upplever att deras symptom förvärras av värme. De senaste åren har ett antal produkter tagits fram som ska kunna hålla kroppstemperaturen nere, kylväst och kylhatt är nog de vanligaste varianterna. Förutom av personer med MS används de av idrottare, exempelvis svenska kanotlandslaget, för att kunna prestera maximalt även i höga temperaturer. 

Det hör dessvärre inte till de hjälpmedel landstinget bekostar, men tillverkare av läkemedel mot MS (i det här fallet Sanofi-Aventis, tillverkare av Copaxone), bekostar ett antal kylvästar till neurologimottagningar för vidare utlåning till MS-patienter (i gengäld får de sin logga på västen). 

Uppdatering 110428 15:31: I landstinget i Dalarna hör däremot kylväst till de hjälpmedel som kan förskrivas efter behovsprövning, ser jag nu. Det är så väldigt mycket med vården som är väldigt olika beroende på var i Sverige man bor. Borde inte vara så, tycker jag.


HUR GICK DET SEN? Klicka för uppdateringspost

8 kommentarer:

  1. Shit...nästan omöjligt att få in en kommentar....de äts upp.
    Tycker det är horribelt att man inte ska få en kylväst som hjälpmedel om man behöver det.
    Hörde häromdagen om en kvinna som är reumatiker och vintertid behöver termosvantar om hon alls ska klara jobbet.
    Men icke sa nicke - det får hon bekosta själv.
    Man kan ju konstatera att det kostar mera om hon inte kan jobba.

    SvaraRadera
  2. Sveirge har aldrig varit rikare än nu ändå dras det ner mer och mer på den gemensamma välfärden. Jag undrar när medelklassen ska börja förstå att de faktiskt inte blir så svindlande rika av skattesänkningar att det kompenserar att de måste betala allt mer av det som förr betalades gemensamt ur egen plånbok.

    Tyvärr har handikapphjälpmedel aldrig varit gratis utom i vissa speciella fall-helt galet naturligtvis, men tänk bara på glasögon som ju är helt nödvändiga för brukaren men inte subventioneras med en enda gemensam krona. Det lilla att barnen fick gå till gratis ögonläkare och ett pyttebidrag till själva glasögonen för barn har också försvunnit i de flesta landsting. Det är tragiskt att se barn och unga från fattiga förhållanden som har samma urvuxna och dåligt fungerande
    glasögon år efter år eftersom deras föräldrar inte kan bekosta nya glasögon varje år. När man vet att många bäckar små gör mycket större älvar än om ett fåtal bidrar med en hel å.

    Förstår ingen hur mycket pengar det rör sig om som försvinner ur den allmänna kassan när man drar ner skatten med en hundralapp för löntagare? Vad kan dessa löntagare köpa för dessa hundra kronor mer i plånboken?

    SvaraRadera
  3. Kaela och Alma:

    När det gäller MS beror det i första hand på om hjälpmedlet räknas som hjälpmedel officiellt. Lite Orwellskt nyspråk blir det ju när de säger att kylvästen är ett jättebra hjälpmedel för många, men det är alltså inte ett "hjälpmedel"...

    Sen har jag läst att det i vissa landsting sparas också på de hjälpmedel som officiellt får kallas så, som rullatorer till exempel. Har för mig att jag läste att något landsting betalar för en rullator för inomhusbruk (en mindre, nättare, och, förstås, billigare, modell), men att om vårdtagaren vill ha en rullator som går att använda utomhus (särskilt då när det inte är bara torr och snöfri mark), så får denne betala själv. Lite absurt att tycka att det är värt att spara in den mellanskillnaden mellan den dyrare och billigare modellen, till priset av att den som har svårt att gå i princip blir inspärrad i sitt hem större delen av året (vilket dessutom kan leda till större behov av assistans eller hemtjänst, vilket inte heller är gratis, även om det kostar ur en annan kassa än hjälpmedlen).

    Det är ju inte bara obarmhärtigt utan dålig ekonomi dessutom.

    Och, jo, riktigt dålig samhällsekonomi är det ju också att spara in på sådant som kan göra skillnaden mellan arbete eller inte arbete (eller mellan heltid och deltid).

    Precis lika dålig ekonomi som när den enskilde löntagaren blir överlycklig över den extra hundralappen, utan att se att den leder till att betydligt fler hundralappar rinner ut ur kassan någon annanstans än via skatten.

    Men när det gäller glasögon, var det inte så förr att det gavs ett bidrag till barn som behövde glasögon (ett fast årligt belopp, visserligen, så gick glasögonen sönder var det till att betala nya själv)? Har för mig att någon som hade glasögon som barn pratade om att föräldrarna höll på att bli gråhåriga på takten h*n hade sönder glasögon i, för att bidraget för barnglasögon bara gavs en gång per år.

    SvaraRadera
  4. Jo glasögonbidrag fanns förr i vårt landsting, men det är borttaget och gratis ögonundersökning har barn bara tills de fyllt åtta år numera.

    SvaraRadera
  5. Dras ner på allt som sagt...

    Dessutom (som synes min uppdatering i posten) är det väldigt olika vilken hjälp som ges på olika platser i landet. Senaste numret av MS-tidningen hade det som tema, att somliga MS-sjuka är tvungna att flytta (och det ganska långt) för att få även ganska grundläggande vård (en kvinna fick flytta från Östersund, tror jag det var, till Stockholm, bara för att kunna få bromsmediciner, för i sitt hemlän hade hon ingen möjlighet att träffa neurolog/specialistläkare, och den allmänläkare hon hörde till ville inte ge sig på att skriva ut MS-mediciner eftersom han inte kände till dem så bra).

    Så borde det verkligen inte vara. Det blir ju så godtyckligt. Och vård borde vara lika för alla, inte hattig och godtycklig.

    SvaraRadera
  6. Ja men det är ju likadant med kommunaliseringen av skolan. Lägg allt dyrt på kommunerna så att de rika kan få skattelättnader, de som bor i kommuner med 20% kommunalskatt. Här i norr betalar varje liten pensionär och daglönare 34-36 kronor på varje intjänad hundralapp. Rättvisa var det längesedan någon på riktigt pläderade för i det här landet. Nu blir jag en gnällspik märker ja-men det känns så hopplöst ibland. Vi tampas ju också MED vården rätt mycket pga våra barn och så speciellt vår nioåring med sin multiallergi.

    SvaraRadera
  7. Usch, ja. Vi backar med full fart mot 1800-talet, eller i alla fall det tidiga 1900-talet, när det gäller sånt som har med rättigheter, rättvisa och sociala skyddsnät att göra.

    SvaraRadera
  8. Här skrev Bråddjup om detta http://braddjup.blogg.se/2011/april/falsk-matematik.html

    SvaraRadera