torsdag 16 december 2010

Kylväst

Vid senaste besöket på neurologen skrev vi upp oss på en väntelista för att få låna hem en kylväst* i en månad. Det verkade som att utsikterna var ganska goda för att få den lagom till jul.

Då.

Nu, med ganska precis en vecka kvar tills vårt julfirande tar sin början, ser det lite mörkare ut. Har inte hört ett ljud om det än. Det skulle förstås fortfarande kunna trilla in ett meddelande de närmsta dagarna, om att det finns en väst att hämta på sjukhuset, men det kräver nog en ganska stor portion tur. Eller ett ingripande av jultomten.

Tråkigt, av flera skäl. Julen ska nämligen firas i ett hus proppfullt av familj och vänner. Jättekul! Men med trängseln kommer värme, och värmen gör Anna så väldigt, väldigt trött. Utan kylvästen kommer hon tillbringa en ganska stor del av juldagarna sovande/vilande. Med kylvästen hade hon kunnat vara med mer. Det är det viktigaste skälet till att vi hade hoppats på en väst till jul, förstås.

Ett annat, aningen underordnat, skäl är att just eftersom vi vet att det kommer att vara så pass varmt, så vet vi också att julhelgen hade varit ett utmärkt "testcase". Både kylvästens kapacitet (hur mycket den kyler), och effektivitet (hur stor skillnad det gör för Anna) hade kunnat testas maximalt. Vilket hade varit bra inför ett eventuellt inköp.


Lite ironiskt är det ju att bekymra sig om att hålla kylan i det här vädret...


Fler poster om kylväst här på bloggen: 
Kylväst! (när vi fått hem den)
Kylväst - uppdatering (en post om hur det fungerade med kylvästen)

---
* Faktaruta: Många med MS (Multipel Skleros) upplever att symptomen förvärras av värme. De senaste åren har ett antal produkter/hjälpmedel för det tagits fram som ska hjälpa mot det genom att hjälpa till att hålla kroppstemperaturen nere. Kylvästen är den klart vanligaste varianten, men det finns också andra varianter.

Kylväst, och annan personlig kylutrustning, ingår inte i de hjälpmedel landstinget betalar, man får köpa den själv. Men det finns lånevästar, som man kan pröva i upp till en månad, för att kunna avgöra om det är ett hjälpmedel som fungerar (även på den punkten är MS-patienter olika...) innan man lägger pengar på det. Vilket är bra. Det handlar trots allt om ett par tusenlappar. En liten summa om det hjälper. Men en ganska stor slant om det är verkningslöst.

2 kommentarer:

  1. Shit då! Ni får DELA på en Cupcake award inne på min blogg!

    SvaraRadera