Adventskalendern: Lucka 1

I bokenkäten jag svarade på här i bloggen nyligen fanns en fråga om att göra hundöron i böcker eller inte. Mitt svar var:

"Nej. Använder något som bokmärke i stället, ett kvitto eller vad som helst. Går också runt och lägger ihop de böcker Anna lämnar uppslagna uppovhnervända, och lägger något i dem istället..."

Och det där gav mig en idé, när jag började tänka på alla olika bokmärken det blivit genom åren. Som ofta är förknippade med en läsupplevelse på ett eller annat sätt. Eller med en plats eller period i livet. Just eftersom mina bokmärken ofta är opportunistiska, det vill säga något jag råkar ha till hands. Ofta ett vykort, eller en broschyr, eller en biljett, eller, som exemplet i mitt svar, ett kvitto. Somliga bokmärken sparar jag på avsiktligt. Andra blir kvar i en bok oplanerat, och trillar ut som en överraskning någon tid senare. Och alla har de alltså någon historia att berätta.

Idén är kort och gott:  Ett bokmärke presenteras här på bloggen varje dag fram till och med julafton. Det får bli bloggens egen julkalender.

Bakom lucka ett finner vi ett vykort som vi kan kalla "Normal."


Det låg, tillsammans med diverse tidskrifter och liknande, på ett av borden i "studentrummet" på den gamla lokalen för Institutionen för Genusvetenskap i Lund (den lokal som låg i huset som delades med Historiska Institutionen fram tills för ett eller två år sedan, så inte den *riktigt* gamla alltså). 

Vet inte om det officiellt hette just studentrummet, men det kallades så. Där fanns några bord, med stolar runt, en soffa med tillhörande soffbord, 2-3 datorer. Skrivaren stod i annat rum. Och på borden alltså ofta ett sammelsurium av tidskrifter, material från studentkåren, och så det här reklamvykortet för Sveriges förenade HBTQ-studenter

Jag saknar faktiskt den lokalen. Hur många praktiska problem den än drogs med. Som, huvudsakligen, humanist (i betydelsen student inom humaniora) gillade jag att placeringen av lokalen underströk att genusvetenskapens tvärvetenskaplighet verkligen var tvärvetenskaplig, att inte enbart samhällsvetenskapen fick plats, även om det samhälleliga perspektivet av naturliga skäl är viktigt inom just genus. Och så hade den charm och hemtrevnad.

Jag vet inte exakt vilken bok det var där det här vykortet först kom till användning, så dagens lucka handlar mer om plats än om bok. Kalla det en nostalgisk tillbakablick på en viktig studielokal som inte längre finns i sinnevärlden.

Och så, förstås. Replikskiftet på vykortet. Visst är det lite så det är? Vi använder gärna etiketter och kategorier för att bygga hierarkier där vi själva är överst, eller för att bygga dikotomier mellan oss ("de normala") och de andra ("de som inte är lika normala som vi"). Inte därmed sagt att inte erfarenheter och grupptillhörigheter är viktiga för både vår självförståelse och vår världsbild.

Men, tänk om vi kunde börja använda dem lite mer för att förstå, och lite mindre för att stänga ute med.

Kommentarer

  1. Det är helt visst lite så det är som på dagens bokmärke!

    SvaraRadera
  2. Ja, alltför ofta tror jag...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar