onsdag 24 november 2010

En bokenkät

Hittade den här hos Monica O Kolkman och bestämde mig för att svara på den.

Favoritbok i barndomen?
Jag tror inte jag hade bara en favoritbok. Jag slukade det mesta jag kom över. Minns att jag blev helt förstummad av chock nån gång i 13-årsåldern då någon frågade hur många böcker jag läst i mitt liv. Det tappade jag väl räkningen på redan innan jag började skolan, liksom...

Vad läser du just nu?
Nedstörtad ängel av Per Olov Enquist
Jag lutar åt Gud av Tomas Sjödin, när jag bara har en kort stund (det är en samling krönikor)

Vilka böcker har du reserverade på biblioteket?
En lång, lång lista.

Dålig bokvana?
Kan ha svårt att börja i en ny bok medan jag håller på i en. Om det inte är väldigt olika böcker (se svar på Vad läser du just nu?)

Vad har du för tillfället hemlånat från biblioteket?
Det ligger ett par travar i "aktuellt-hyllan" här...

Har du en läsplatta?
Nej. Och jag vet inte om jag är så intresserad heller i dagsläget. Skulle gärna ha en iPad, men tror inte jag skulle läsa böcker på den. Har svårt att läsa långa texter på en skärm. Får huvudvärk och ont i ögonen.
Använder Google Books som ett bra sätt att hitta det där citatet jag letar efter i boken jag redan läst, snarare än som en plats att läsa på. Och det är klart, just vad gäller sökbarheten är de elektroniska versionerna utmärkta. Hur många timmar har man inte spenderat med att bläddra fram och tillbaka i böcker för att hitta just det där stället man letar efter, liksom?

Föredrar du att läsa en bok åt gången eller flera på en gång (slalomläsning)?
Föredrar definitvt en åt gången. Men önskar att jag vore bättre på slalomläsning. Se svar på dålig bokvana.

Har dina läsvanor ändrats sedan du började blogga?
Nej.

Sämsta boken du läst i år?
Det var en deckare som jag varken minns titel eller författare till (förträngning är en barmhärtig mekanism ibland...). Språkhanteringen i den var bedrövlig.


Hur ofta läser du utanför din egen bekvämlighetszon?
Bevämlighetszon???

Vilken är din läsbekvämlighetszon?
Se ovan.

Kan du läsa på bussen?
Ja. Men tittar oftare ut genom fönstret...

Vilken är din favoritplats att läsa på?
Badkaret. Definitivt. Vi har ett hemsnickrat (eller, snickrat och snickrat, men tillsågat, sandpapprat och lackat i alla fall...) läsbord till badet som rymmer både bok, handduk och kaffekopp. Och katt... Men varma dagar är balkongen, eller för den delen en uteservering, inte heller helt fel.

Vad anser du om att låna ut böcker? Regler?
Om jag absolut inte kan/vill bli av med boken lånar jag ogärna ut den. Det gäller film och skivor också. Köper hellre ett extra exemplar till den person jag vill rekommendera boken till. Men om och när vi lånar ut så noterar vi till vem och när i vår databas över böcker, skivor och filmer i vår ägo. Visa av erfarenhet... Vi har blivit av med alltför många böcker, skivor och filmer, med bara en vag aning om att vi lånat ut det.

Viker du hundöron i dina böcker?
Nej. Använder något som bokmärke i stället, ett kvitto eller vad som helst. Går också runt och lägger ihop de böcker Anna lämnar uppslagna uppochnervända, och lägger något i dem istället...

Skriver du någonsin i bokens marginaler?
Ja! Marginalerna är ju bokens kommentarsfält liksom... Gillar att läsa andras marginalanteckningar också.

I studierelaterade böcker då?
Där också.

Vilket är ditt favoritspråk att läsa böcker på?
Jag läser lika gärna på svenska som på engelska och danska. Har aktat mig lite för att läsa på norska, för att inte "röra till" min danska. Men skulle gärna utöka min samling av lässpråk. Vad jag däremot får allt svårare med är översättningar. Så jag antar att korrekt svar på frågan är: Originalspråk, om möjligt.

Vad får dig att älska en bok?
Om det är skönlitteratur, att den skapar en värld att gå in i. Eller kanske rent av en värld som jag fångas i (och lite lever kvar i även efter att jag lagt boken ifrån mig). Exempel på rak arm är Dayborn i Flight of the Stone Angel.
Om det är facklitteratur, att den antingen ger mig helt nya tankar, eller sätter ord på något jag tänkt men inte kunnat formulera. Försöker komma på *ett* exempel, men en hel lista anmäler sig genast... så jag avstår. Ingen nämnd, ingen glömd.

Vad inspirerar dig att rekommendera en bok?
Se ovan.

Favoritgenre?
Svårt. Jag läser många olika genrer.

Genre du sällan läser (men önskar att du gjorde oftare)?
Jag har varit lite dålig på att läsa biografier, men börjar bli bättre.

Favoritbiografi?
Se där ja...Apropå förra frågan, liksom... Men det är helt klart Suits me; the double life of Billy Tipton (skriven av Diane Wood Middlebrook), och Personligt (utdrag ur Barbro Alvings dagböcker och brev, sammanställda av Ruffa Alving-Olin och Birgit Petri), finns i flera band (ett decennium i varje).


Har du någonsin läst en självhjälpsbok?
Nej, inte vad jag vet.

2 kommentarer:

  1. Vilken rolig enkät! Jag satte nästan i halsen när jag läste att du tycker att det är självklart att anteckna i marginalerna *hostar*. Big no-no för mig :-)
    (fast måste medge att den enda gång i livet jag gjort det i studiesyfte var det riktigt intressant att läsa mina reflektioner tio år senare)

    SvaraRadera
  2. Man kan ju alltid anteckna med blyerts, så går det att sudda sen... Däremot stryker jag aldrig under i texten, markerar i så fall hellre i marginalen, eftersom understrykningarna gör våld på läsupplevelsen på nåt vis. Och för att det inte går att sudda understrykninger, ens i blyerts, utan att riskera att förstöra texten som sådan (hör ni det, understrykningsvandaler som lånar biblioteksböcker före mig! ;-)

    Jo, just att läsa marginalanteckningarna senare, sina egna eller andras, är ju en stor del av poängen. Fast mina marginalanteckningar i studiesyfte är sällan så underhållande, de består oftast mest av kryptiska koder som jag knappt själv förstår ett par år senare...

    SvaraRadera