I Finland var man tidigt ute med att uppmärksamma faror för hälsan, den fysiska och den psykiska, som viss religion medför. Inklusive det som idag kallas religionstrauma, även om ordet då ännu inte var myntat.
1990 släppte Delegationen för social- och hälsovård*, en underavdelning till Social- och hälsovårdsministeriet, en rapport med titeln "Religion och hälsa", som tog upp hälsorisker med viss religion. Både risker för psykisk ohälsa, och de hälsorisker det medför när en person "i tro" slutar med, eller avstår, medicinsk behandling för ett sjukdomstillstånd.
Den svenska kristna dagstidningen Dagen avfärdade det dock som trams och stollerier.
Och som en slutkläm lyckas man även få in en spottloska mot att finska myndigheter även undersöker samband mellan sexualitet och hälsa.
PS. Finland ligger även idag långt framme när det handlar om religionstrauma. Inte minst har Maria Björkmarks forskning bidragit till kunskapsutveckling på området.
* Står det inte "delegationen för hälsofostran" i ledarnotisen ovan? Jo, men någon sådan har såvitt jag kunnat hitta aldrig existerat (även om konceptet hälsofostran finns i Finland), och en sådan delegation har heller aldrig släppt någon enda rapport som finns registrerad i det finska nationalbiblioteket. Delegationen för social- och hälsovård, däremot, existerar (den beskrivs i paragraf 23 i den finska hälso- och sjukvårdslagen). Det är alltså sannolikt den myndighet som avses.
Men detta är, som en liten parantes, ytterst typiskt för opinionstexter i Dagen under den tid som jag studerat. Namn, både namn på människor och namn på institutioner, hanteras genomgående oerhört slarvigt. Ofta felstavat, och ett och samma namn kan skrivas på flera olika sätt inom en och samma artikel (det är notisen här också ett exempel på, förresten, i stycke två kallas "delegationen för hälsofostran" istället "hälsodelegationen").
Jag har under tiden jag suttit och gjort noteringar om artiklarna i Dagen lärt mig att namn i opinionstexter i Dagen ska hanteras med yttersta försiktighet, de måste alltid dubbelkollas med en annan källa.
Det är, bara noterat som en fotnot, ett slarv som är ganska talande. För det är inte så att ord i allmänhet hanteras så. Bara namn. När jag började notera felskrivningarna tänkte jag nämligen först att ledarskribenten kanske var dyslektiker. Men, nej, en dyslektiker stavar fel även på annat än namn. Det är också ytterst ovanligt att namn från den inomkristna (eller inompingstkristna) sfären får den behandlingen. Det är, kort och gott, en ganska övertydlig demonstration av brist på respekt.
Text i notisen, utifall att funktionen för ALT-text här på Blogger fallerar: Skadlig religion? Den finska delegationen för hälsofostran har ungefär samma uppgift som vår svenska socialstyrelse, ni vet de som talar om för oss hur många brödskivor vi borde äta per dag. Nu har den finska hälsodelegationen publicerat en märklig rapport som heter "Religion och hälsa". Fromhet kan ge hälsoproblem, påstår man, liksom att religiös påtryckning kan orsaka mentala och kroppsliga problem, och avståndstagande från medicinsk vård. I samma rapport medger man dock vad många medicinska forskare redan har visat, att religiösa människor är friskare och lever längre än andra. I fjol publicerade Finlands medicinalstyrelse en utredning om Erotik och hälsa. Var den lika stollig?
SvaraRadera