tisdag 29 oktober 2013

Språkpolisen företräder föregångarna

Såg någon konsekvent använda ordet "företrädare" i ett sammanhang där det som åsyftades inte kunde vara något annat än "föregångare". Tänkte därför reda ut skillnaden.

För visst kan det verka förrädiskt. Samma förstaled, "före", och så två snarlika verb som andraled, "gå" och "träda". Det senare är ju egentligen bara en något ålderdomlig synonym till det första.

Och ändå är alltså inte företrädare och föregångare synonymer. Knepigt. Men inte helt omöjligt att lära sig.

En föregångare är en som går före (eller, kanske vanligare, som har gått före). En trendsetter, om ni nu vill ha en nymodigt svengelskt begrepp (fast inte alla föregångare blir betraktade som trendsetters i sin livstid, det hänger lite på hur långt före de går, så att säga).

En företrädare å andra sidan är någon som träder i någon annans ställe, som träder in för någon. När din fackliga företrädare, exempelvis, förhandlar med din arbetsgivare om din lön, så gör hen det istället för dig. Din företrädare är din vikarie i just det specifika sammanhanget, skulle man kunna säga.

Logiken i de olika betydelserna av de snarlika sammansatta orden ska sökas i det faktum att företrädare är en formell term, och att sammansättningar med träda används i mer högtidliga och formella sammanhang (som till exempel att "träda fram").


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar