fredag 30 augusti 2013

Krokodiltårar!

Jag har de senaste dagarna sett uttrycket "krokodiltårar" användas mycket frekvent, men sällan i sammanhang där det känts alldeles klockrent. Så med anledning av det uppsving ordet fått, gör vi här en liten djupdykning i vad det betyder, och ursprunget för det.

Det får bli dagens språkpolisiära insats.

Ordets ursprung är myter om krokodiler som lockar till sig byten genom spelad gråt, eller som (falskt och utan att mena det) gråter över sina byten efter att ha dödat dem. Legender av den här sorten började få spridning redan under medeltiden, så det är alltså en metafor med mycket gamla anor.

Betydelsen blir, vilket är ganska uppenbart när man ser ursprunget, oäkta, falsk eller spelad gråt och sorg. Däremot inte alls, vilket nog är den vanligaste felanvändningen, stor sorg eller stora tårar.

Sådär. Ännu en missuppfattning dräpt av språkriddaren... eller förlåt, ännu en dags språkbrottsförebyggande arbete utfört av språkpolisen menar jag ju....

2 kommentarer:

  1. Klart att krokodiltårar är spelad sorg - inte kan man ha växt upp med din mormor utan att ha hört alla bildlika uttryck, ordspråk och annat!
    Kramar/mamma

    SvaraRadera
  2. Absolut sant!
    Kramar tillbaka.

    SvaraRadera