måndag 15 april 2013

Laurie R. King: Folly

Det ska erkännas med en gång, jag har börjat läsa Folly ett otal gånger, och aldrig kommit längre än till första kapitlet.

En gammal kvinna som bosätter sig, i tält, på en ö (som hon ärvt), för att bygga upp ett hus som hennes förfader (hennes farfars bror för att vara exakt) byggt där, men som brann ner till grunden nästan omedelbart när det stod färdigt 1927. Hon är eventuellt mentalsjuk, med återkommande hallucinationer,  men lider åtminstone av svår PTSD och depression, efter att ha förlorat sin man och sin dotter i en bilolycka hon själv överlevde, och sedan, nyss hemkommen från sjukhuset, ha överfallits av två män utanför sitt hus.

Hon är träkonstnär, men har också gedigen erfarenhet av byggarbete. Och just byggarbetet är, förutom hennes minnen och panikattacker, vad mycket av berättelsens fokus ligger på.

Visst kan det låta fängslande. Men om man tror att man ska läsa en deckare, så är det inte riktigt vad man förväntar sig. Därför den många gånger avbrutna läsningen.

Men den här gången tänkte jag att jag verkligen skulle ta mig igenom boken. Och det gjorde jag. Vilket jag definitivt inte ångrar.

Boken är indelad i delar som följer, och är namngivna efter, faserna i byggandet av huset: röjande (Clearing the Ground), grunden (Laying the Foundations), väggarna (Building Walls), taket (Raising the Roof Beam), och inflyttningsfesten (Housewarming).

Men inte bara huset byggs. Den ganska nedgångna kvinnan byggs också upp igen, psykiskt och fysiskt, i arbetet med bygget och i kontakten med de nya grannarna.

Och efterhand har man känslan av att berättelsen byggs, som ett hus. Ett narrativbygge som följer husbygget.

Deckargåtan, då? Jodå. Det finns en sån också. Eller två, beroende på hur man väljer att se det. Och allt är inte heller som det inledningsvis tycks...

Läs!

Finns på Bokus (även som e-bok), hos Adlibris, och förstås på Amazon (som har upplagan med det snyggaste omslaget, och där du förresten kan få den riktigt billigt, i princip för fraktkostnaden enbart, om du köper den begagnad).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar