fredag 2 november 2012

Sveriges första retrobibliotek!

Ni har väl inte missat att Huddinge fått Sveriges första retrobibliotek? Alltså ett bibliotek där äldre tidsepoker fått sina egna rum, inredda tidstypiskt och där böckerna står tillsammans med andra böcker som tillkommit under samma period. Inredningen i de olika rummen har tagits fram i samarbete med en scenograf.

Förutom att vara en kul idé som ligger i tiden är det också ett sätt att visualisera bitar av idéhistorien. Så här såg den miljö ut, som gav upphov till just dessa ideer och fantasivärldar. Och så här tänkte och skrev andra vid samma tid. Som pedagogiskt grepp oerhört spännande!

Även om, om man nu ska se det som idéhistorisk pedagogik, det kanske vore ett bättre iscensättande att sätta, t.ex. 60-talets böcker i 50-talsrummet, etc. För idéer har ju ofta minst lika mycket att göra med tiden omedelbart innan de såg dagens ljus, som med den miljö där de först presenterades.

Men...å andra sidan...de hänger ihop med den tid som släpper fram dem också. Så helt fel är det inte.

Kanske är det egentligen, ur idéhistoriskt pedagogisk synvinkel, så att det är den tydliga indelningen i olika rum* som är problemet. I verkligheten sitter tidsepoker ihop mycket mer, och flyter in i varandra rent av (fast det senare KAN vara svårt att tydliggöra rumsligt, om man samtidigt vill visa på vad som skiljer epokerna åt).

Hursomhelst. Jättekul och – som synes – tankeväckande idé! Ser fram emot att få tillfälle att besöka det någon gång.
*Om det nu ÄR så strikt indelat i olika rum, och det inte bara är som det beskrivs. Jag har ännu inte haft möjlighet att se retrobiblioteket med egna ögon.

2 kommentarer:

 1. Jo, det hade jag missat.
  Kul att vi på olika områden, börjar t"ta tillbaka" vår historia.

  Kramar!!

  SvaraRadera
 2. Ja, visst är det!

  Kramar tillbaka!

  SvaraRadera