måndag 16 april 2012

Glädjande nyheter!

Eslövs gamla industriområde, numera till större delen en ruinstad, fascinerade oss redan när vi var helt nyinflyttade. Tyvärr lyckas jag just nu inte hitta de foton vi tog där den första sommaren vi bodde här, så jag får nöja mig med att visa ett foto från förra året.

Hursomhelst. Jag har alltid hoppats på att en varsam renovering, och ombyggnad, för nya användningsområden, skulle rädda i alla fall merparten av området åt eftervärlden. Så som skedde med Norrköpings gamla, också tämligen centrala, industriområde, som gick från att vara ruinstad till att bli en sjudande stadsdel med konferenscenter, studentboende och mycket mer. Och detta med arkitekturen bevarad.

Idag läser jag i Skånskan att det företag som köpt gamla spritfabriken, med planen att riva helt och hållet och sedan bygga nytt på marken, fått avslag på de planerna från regeringsrätten. De mest signifikanta delarna – tornet, den lilla byggnaden på gården och fasaden mot Ystadvägen – måste bevaras. Och de föreslagna 16 våningarna på det planerade bostadsbygget får krympas till 8, med hänsyn till helheten i området.

Mycket bra! Låt oss hoppas att det byggs någonting som på ett kreativt sätt utnyttjar och tar tillvara områdets historia, istället för att riva och utplåna. Om man vill hitta inspiration på närmare håll än i Norrköping kan man ju titta på det gamla Lagerhuset, som ritades av Gunnar Asplund och byggdes som spannmålsmagasin 1918 (ett av de nio lagerhus som byggdes i Sverige för att säkra tillgången på spannmål under första världskriget). Det skulle också rivas, men protester och rättsliga processer fick även där resultatet att det istället bevarades. OCH blev till bostäder. Det ena utesluter ju inte det andra.

Gamla spritfabriken, Eslöv. Med brunnslock i förgrunden. foto: Reb Dutius

2 kommentarer:

  1. Bor i närheten och kan bara instämma. Åtta våningar kan dock bli lite väl högt i relation till det fantstsiskt vackra lagerhuset.

    SvaraRadera
  2. Risken finns. Men åtta våningar är i alla fall bara hälften av sexton.

    SvaraRadera