Dagens boktips blir "Livets pris" av Ivar Lundgren. Jag läste en recension av den när den var ny, för en sådär 7 år sedan, och gjorde en mental notering om att läsa den vid tillfälle. För några månader sedan blev jag påmind om den, och passade på att stoppa också den i varukorgen när jag ändå handlade annat. Och så förra veckan kom alltså äntligen det där tillfället att läsa den.
Boken skildrar ett Småland under tidigt 1940-tal. Det är krigsmuller på avstånd (men inte större avstånd än att hemvändande bombplan passerar nära nog för att höras). Det är ransoneringar och ett evigt kupongklistrande, inte minst för den specerihandlarfamilj som står i centrum för berättelsen. Det är hjälteberättelser om Biggles och hans kompanjoner (inte minst Bertie, som är pojken Fredriks idol) och antagonister. Det är fotbollen, där man kan glömma tid och rum, och som ger hoppingivande föreställningar om att allt kan besegras om man bara kämpar ännu lite hårdare, springer lite fortare och passar lite bättre.
Det är också väckelserörelse, pingströrelse för att vara exakt, under en av dess mest expansiva perioder. Det är bönemöten och predikanter. Jesu återkomst som en ständigt hotande framtidsbild (Fredriks plan är att efter att alla de andra, han gör sig inga större illusioner om att själv få följa med, hämtats till himlen, ska han stjäla predikantens bil (som han ändå inte behöver), och ta de pengar han kan komma över och bege sig ut i Europa för att uppleva allt han hinner innan världen slutligen går under.
Tanken om att kunna övervinna allt finns också i tron, och kanske allra mest i skuldkänslorna det frammanar hos, framför allt, Fredrik och Fredriks pappa när de trots böner och all tro de kan frammana inte lyckas övervinna den cancer som härjar i Fredriks mammas kropp. Visst måste det väl vara något fel på dem eller deras tro när bönesvaret inte kommer? Fredriks pappa är lika övertygad om sin ovärdighet som Fredrik själv, för honom är det också det uteblivna andedopet, eller i alla fall det uteblivna tungotalet, som redan tidigare bevisat för honom att något är fel i hans tro. Framgångsteologi i 1940-talstappning således.
Det är pojken Fredrik som är berättelsens centralfigur, och till en början den vars ögon allt skildras genom. Det är ett berättargrepp som bär med sig sina särskilda möjligheter i skildringen av en miljö (barn genomskådar långt mer än vuxna tror, och kan ha sitt eget, både rättframma och halsbrytande, sätt att fundera kring det). Men det har förstås också inbyggda risker; Dels att det är svårare än många tror att som vuxen gestalta ett barns tankar på ett trovärdigt sätt, och dels att skildringen riskerar att bli en aning för naivistisk.
De första 30-40 sidorna av boken tyckte jag att särskilt den senare risken gjorde sig alltför påmind, men det var alltså relativt hastigt övergående. Jag hade också, stundvis, i början känslan av att valet av ett barn som huvudperson kunde göra frestelsen att smita ifrån de stora och svåra frågeställningarna alltför stark, det var definitivt och med eftertryck en övergående känsla.
Styrkan i att ha barnet som åskådare (men en vuxen som tänkt läsare), visar sig bland annat när den stora skillnaden mellan ytan och vad som finns under ytan, vad man låtsas tycka om varandra, och vad man faktiskt tycker kan kläs av och visas upp i en så här enkel formulering:
"Och Evert pratar och ler vänligt mot honom precis som om han inte alls var överandlig. Men det är så i en församling. Alla ska vara snälla mot varandra och älska varandra, och det är mycket bra, för så är det inte ute i världen."
Ett annat grepp som boken använder sig av, och som jag uppskattar, är att växla mellan berättare. Den övergripande tredjepersonsberättaren avbryts här och var av olika jagberättare. De centrala personerna i berättelsen får alla komma till tals i jagform när deras allra innersta tankar skildras. Effekten blir den att man som läsare har känslan av att verkligen kliva innanför skinnet på huvudpersonerna, mer så än om samma tankar och känslor beskrivits i tredje person.
Boken finns att köpa i pocket till verkligt pangpris just nu, hos Bokus, hos Adlibris och hos förlaget (Libris)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar