tisdag 8 november 2011

Språkpolisiär skyltning...

Eller rättare sagt, ett språkpolisiärt ingripande mot pågående skyltbrott. Se nedan.

bananer och lapp med syftningsfel. foto: Reb Dutius
Livsmedelsaffären i fråga får av utredningstekniska skäl förbli oidentifierad...

... Men ni ser det uppenbara syftningsfelet i meningen "Vi bjuder alla barn på en banan som handlar med mamma och pappa" (hoppas jag). 

Ska erkänna att just det här språkbrottet är mer underhållande än irriterande, eftersom jag varje gång jag får syn på denna skylt för min inre syn ser småbananer som är och handlar med sin bananmamma och bananpappa (och att föreställa sig vad bananfamiljerna handlar är minst lika fantasieggande). Beroende lite på hur "bjuder på" ska tolkas så kan det ju verka lite grymt också, förstås, att man tar småbananerna just när de är och handlar med mamma och pappa, men för vår själsfrids skull kan vi ju välja att tolka det som att de bjuder på den härliga synen av handlande bananer.

DOCK, för den som vill undvika dylika ofrivilliga syftningsfel finns ett enkelt knep, som jag bjuder på här: ett ord som pekar mot ett annat ord i meningen kommer att uppfattas som syftande på det ord som står närmast. Oftast är det närmast föregående ordet. När du använder ett syftande ord (exv. "som" eller "varav") kontrollera alltid att det du vill peka på med ordet står alldeles intill.

En mindre underhållande, men mer korrekt, bananmening hade kunnat formuleras:

"Vi bjuder alla barn som handlar med mamma och pappa på en banan" (en enkel omflyttning av ord så att "som" hamnar direkt efter "barn" istället för direkt efter "banan"). 

Känns den meningen för tung eller lång kan man förtydliga den genom att sätta "som handlar med mamma och pappa" inom parantes, så här:

"Vi bjuder alla barn (som handlar med mamma och pappa) på en banan" (men språkligt nödvändigt är det alltså inte).

Eller så kan man formulera det med en efterställd bisats så här:

"Vi bjuder alla barn på en banan, under förutsättning att de handlar med mamma och pappa" Alternativt (samma meningsmodell, men kortare):  "Vi bjuder alla barn på en banan, om de handlar med mamma och pappa" 

Det finns alltså många sätt att göra rätt. Till och med att skriva som på skylten kan vara rätt, under förutsättning att man verkligen syftar på småbananer som handlar med sina föräldrar. Det handlar, precis som alltid, om att:

kontrollera att det man skriver och det man menar är samma sak.

2 kommentarer:

  1. Sedan är väl en annan sak att ordet "eller" passat bättre än "och" mellan mamma och pappa, med tanke på att alla barn inte alltid har med båda föräldrarna, eller att dessa epitet inte alltid passar på alla föräldrakombinationer...

    SvaraRadera
  2. Absolut! Skulle rent av tro att till och med de barn som har just en mamma och en pappa egentligen ganska sällan är och handlar med dem båda två samtidigt.

    Fast hur det är med bananfamiljer vet man förstås inte... ;-)

    SvaraRadera