torsdag 8 september 2011

Solstorm på TV ikväll...

...men jag tänker nog inte titta. Och inte bara för att jag redan har den på DVD.

Det är ett mycket märkligt fenomen det där att svenska skådespelare tappar allt vad de nånsin haft av såväl begåvning som erfarenhet och träning så fort de ska spela karaktärer som har det allra minsta med religion att göra. Erkänt duktiga och erfarna skådespelare har plötsligt noll trovärdighet i sin rollframställning. De skjuter i bästa fall över målet, men för det mesta sparkar de ut bollen nånstans på långsidan (för att nu använda fotbollsmetaforer). Det är som att de är rädda för att ens försöka leva sig in i de rollerna.

Och, nej, att en passionerad och personlig tro för den genomsnittliga sekulariserade svenska skådespelaren av idag är något som ligger långt ifrån den egna erfarenheten köper jag inte som ursäkt: Kan man spela mördare utan att ha dödat, så kan man nog spela troende utan att ha bett också. Det är ju liksom det som är hela poängen med skådespeleri, att man inte är sig själv, utan spelar någon annan.

Den här filmen är dessvärre inget undantag från det här fenomenet. Se den gärna som just ett exempel på ovanstående (går alltså på TV4+ klockan 21 i kväll) .

Men vill du hellre ha en både trovärdig och engagerande historia, stäng av TV:n och läs boken istället.

6 kommentarer:

 1. Bra talat! Boken är bättre! :D

  SvaraRadera
 2. Det är den ju oftast iofs... Men mer än vanligt i det här fallet tycker jag. ;-)

  SvaraRadera
 3. Jag håller verkligen med er och skrev redan igår om hur hemskt det var att som vän till bokens författare vara inbjuden till galapremiären i kiruna med alla inblandade i filmen på plats utom de flesta skådisar men Isabella Scorupco var där och förstås flickorna som spelade barnen och var de enda trovärdiga gestalterna i filmen.Men dissades tydligen för min kommentar syns ju inte. Manusförfattaren hade helt ignorerat /inte fattat det andliga alls tex att Sanna har en RIKTIG relation till Gud och Persbrandt var mer än vanligt ett pinsamt skämt i sitt läsande av repliker.

  Det var svårt att se glad ut vid minglet. Nåja, Åsa visste nog hur jag skulle reagera och hon har ju inget ansvar för filmen-men jobbigt var det. Men kul att se sådana där trådmagra människor som Scorupco på riktigt-de ser ju så normalviktiga ut på bild. Dessa utmärglade kvinnor ska alltså vara normala kvinnors förebild.

  SvaraRadera
 4. Trist med kommentarsstrulet!

  Visst faller en hel del av skuggan också över manusförfattare och regissörer, men en bra skådespelare borde s.a.s. kunna överglänsa ett dåligt manus eller en dålig regissör. Det finns ju filmer där ett dåligt manus, om inte räddas så i alla fall lyfts ett antal snäpp, av bra skådeseplare.

  Flickorna som spelade barnen var definitivt undantag! Ö.h.t. var det de "stora" skådespelarna som gjorde blekast insats.

  SvaraRadera
 5. Ja alla stora skådespelare var så genomusla. Fattar inte hur man har mage att ställa upp när man inte ids gå in i rollen och hon som spelade Sanna-vilken katastrof! Varifrån fick hon den uppfattningen om kirunabors sätt att prata? Och varifrån fick regissören idén att vuxna barn har MER dialekt än sina föräldrar som i just Sannas fall. Ja, detta var bara en detalj av allt uselt som gjordes av välbetalda skådisstjärnor i denna misslyckade filmatisering av en bra roman.

  SvaraRadera
 6. Dialekter är ju ett kapitel för sig i svensk film... De flesta av de mest anlitade skådespelarna talar ju någon slags rikssvenska eller stockholmska, samtidigt som de ska gestalta folk som rimligen har helt andra dialekter. Men jag måste säga, att jag föredrar att skådespelaren talar den dialekt han eller hon råkar ha, även om det är en annan än rollfigurens, framför att de försöker imitera. Det senare blir sällan bra, och ofta rent katastrofalt.

  SvaraRadera