Dagens språkpolisiära insats: Betydelsen, betydelsen, betydelsen


Läste i en folder med recept, kan låta det vara osagt vilken, när jag stötte på ovanstående bild med text. Den är ett exempel på själva grundfelet i alltför mycket av språkhantering. Dessvärre även professionell språkbehandling, som synes.

Grundfelet är alltså brott mot regeln: "Se till att det du säger [skriver] och det du menar är samma sak". Egentligen den enda regel man verkligen behöver följa i språkliga sammanhang (eftersom alla andra regler finns s.a.s. inbyggda i den enda). I just det här specifika fallet skulle man också kunna göra tillägget: "eller se åtminstone till att det du säger [skriver] betyder något överhuvudtaget, snarare än att vara ordburet nonsens"

För texten, som lyder: "Välj vilken fyllning du gillar eller gör både och" består alltså av två delar som, förutom att de rent språkligt hålls samman av ett "eller", inte har något som helst samband. Om jag faktiskt ska välja vilken fyllning jag gillar bör jag ju smaka på båda, och således kan det inte finnas något "eller" mellan att göra båda, och att avgöra vilken av dem jag gillar. Jag måste faktiskt göra båda, för att kunna välja vilken jag gillar.

Om alternativen istället är, och det är väl det troligaste, att antingen välja att göra den ena fyllningen, eller att göra båda så skulle formuleringen  lyda "Välj den fyllning du gillar eller gör både och" 


Det ska, om det är den avsedda betydelsen, således vara "den" inte "vilken". Såna där småord, prepositioner, pronomen och allt vad de kallas, är nämligen inte bara utsmyckning av texten, de avgör i stora stycken betydelsen. I den här meningen, och på den platsen i meningen, är "den" en bestämd artikel (kan ju som bekant vara pronomen också, beroende på sammanhang), "vilken" är däremot ett relativt pronomen. Och, utan att gå in för mycket på det där, så kan alltså inte ett relativt pronomen ersätta en bestämd artikel. Det blir inte samma sak. 


Kort och gott: Se till att det du säger [skriver] och det du menar är samma sak, eller se åtminstone till att det du säger [skriver] betyder något överhuvudtaget, snarare än att vara ordburet nonsens.


Åtminstone om du faktiskt får betalt för att åstadkomma språklig kommunikation.

Kommentarer

  1. Jag tycker att det låter som om man kan välja den fyllning man gillar - eller också den fyllning man INTE gillar...

    SvaraRadera
  2. Jag håller med Tofflans tolkning, varför man nu skulle välja både den fyllning man gillar med en man inte gillar. Men det kan ju vara svårt att bestämma sig ibland.

    SvaraRadera
  3. Jo man får väl förutsätta att man inte lagar något man inte gillar. Lite som det konstiga uttrycket "när du vill laga något gott" (är det till skillnad från de gånger då man faktiskt vill laga något äckligt?...). Fast när textens mening är att få en att pröva ett recept (eller flera) så får man nog förutsätta att den tänkta läsaren inte vet än vilken som är favoriten...

    Hursomhelst: Bestämd artikel (den) kan ju inte ersättas av relativt pronomen (vilken), de ger meningen olika betydelser. Väldigt olika. Problemet är, tror jag, att alltför många tror att de där "småorden" mest bara är utsmyckning, men så är icke fallet... Kanske borde lägga till det i posten? *tankepaus* Ja, jag gör det.

    SvaraRadera
  4. Nu sitter jag och tonårsdottern och skrattar åt detta. Hur hittar du alla lustiga ordvändningar?

    SvaraRadera
  5. De finns kringströdda lite varstans. Dessvärre...

    Anna gjorde mig dessutom uppmärksam på att just det här exemplet har (minst) två tokigheter. Inte bara det där "vilken" som var det jag såg (och kanske hakade upp mig på så mycket att jag inte riktigt reflekterade över fortsättningen av meningen), utan också slutet med "både och" är ganska mycket kvalificerat nonsens. "Gör båda två", skulle det förstås varit om det syftat på de bägge fyllningarna, "gör bägge och" blir mer att man utöver att göra fyllning också kan göra något helt annat...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar