torsdag 14 april 2011

Niger och säger att nu är det vår...


Jag hade ett ärende till Universitetsbiblioteket i Lund i helgen, och kunde konstatera att nu är marken där utanför blå av scillor igen. DET är vår för mig. Skulle tro att de inte precis dök upp i helgen, utan varit där ett tag, men det var i helgen jag såg dem i alla fall... Lyckligtvis hade jag kameran med mig också.


Under ett par år efter att de grävde ut UB-backen var scillorna borta, eller i alla fall var de inte så många att marken blev sådär massivt blå. Visserligen var det ett pris värt att betala för att göra UB lite mer tillgängligt även för andra än de unga och friska, men lite sorgligt tyckte jag att det var. Skönt att de är tillbaka!



2 kommentarer:

  1. Så fint! Så där såg det ut utanför naturvetenskapliga delen av universitetet i Uppsala också när jag var där härom våren.

    Planterar man scillor vid universitet? Har aldrig sett scillor här i norr och förstås aldrig blåsippor. Men Fjällsippan är en vacker vårblomma om man kan komma till växtplatsen som ju är rejält blöt och svårtillgänglig vid fjällsippans blomningstid och på dess växtplatser som måste vara kalkrika.

    Men vid dolomitbrottet i Masugnsbyn blommar fjällsipporna i juni och de är lättillgängliga. Följer man Rautajoki gorsu-dal/kanjon/ så kan man också, vid samma tid eller något tidigare se tibasten blomma. Men då måste gummistövlarna på

    SvaraRadera
  2. Skulle gissa på att de är planterade, det är ju en välskött gräsmatta de växer i (och nästan tar över så här års). Men jag vet inte.

    Det är intressant det där med vårblommor i olika delar av landet. Vi pratade faktiskt nyligen om det med vår granne från Västerbotten. Hon berättade att hon de första åren härnere trott att tussilago inte fanns i Skåne, tills hon insåg att hon bara missade dem eftersom hon började titta efter dem för sent (de har en rätt tidig säsong här).

    Även kortare geografiska avstånd kan medföra ganska stora skillnader i vårblommor, märkte jag när jag bodde på olika platser under uppväxten.

    Intressant, som sagt.

    SvaraRadera