Delaktighet

###

Det talas mycket om digital delaktighet numera. En googling på begreppet ger över 300.000 träffar, en sökning på taggen #digidel på twitter ger också en bild av ett ämne som engagerar. Och en kampanj har startats för att öka antalet personer som har tillgång till internet med 500.000 till år 2013.

Kärnan i all den här diskussionen är att alltmer av samhällsfunktioner och, inte minst, samhällsdebatt och samtal, sker på internet. Att en grupp människor av olika skäl står utanför internet blir då mer och mer av ett demokratiproblem, eftersom det i princip är samma sak som att stå utanför samhället. Eller i alla fall utanför större delen av det politiska samtalet.

Jag kunde inte låta bli att tänka på detta när jag läste i Dagens Nyheter om den nytillsatta litteraturutredningen som ska söka finna en bot för dels det minskade läsandet, och dels den minskade läsförståelsen. Enligt artikeln är det främst bland unga män och pojkar som både läsningen och läsförståelsen sjunker. Och att det finns ett samband mellan hur mycket man läser och hur mycket man förstår när man läser blir väl därigenom ytterligare klarlagt (inte för att jag tvivlade det minsta på det...).

För vad spelar det för roll om en stor, och växande, grupp människor i samhället (framförallt, men kanske inte enbart, unga män) rent tekniskt har tillgång till internet, och till det demokratiska samtalet där, om de ändå inte förstår vad de läser på nätet? Alternativt undviker att läsa de texter på nätet som de inte förstår (nyheter, debattartiklar, politiska uttalanden).

Läsningen och läsförståelsen borde vara en kärnfråga i samtalet om digital delaktighet!

Relaterade till det samtalet borde även tillgänglighetsfrågor på internet vara. För, återigen, vad spelar det för roll om vi ger alltfler människor tillgång till internet rent tekniskt, om viktiga sidor utestänger exempelvis synskadade genom bristande tillgänglighet.

Kommentarer

  1. Du har som vanligt så rätt! Dessutom är det mycket svårare att läsa texter på skärm än i bok. Man behöver inte ha stora synskador för att det ska bli svårt att läsa på skärm. Politiker som tror att vi knappt behöver lärare eller skolor när eleverna får en dator borde avsättas och ersättas med folk som dig Reb.

    SvaraRadera
  2. Så sant så sant- det har för mig alltid funnits något jag först av allt har tittat efter när jag kommit in i ett hem - det är bokhyllorna.
    Numera saknas det oftast helt - i unga hem.
    Sorgligt - för de är hemmest själ...
    Och man kan gå där och stryka med handen över bokryggarna och minnas....hela läsupplevelsen av just den boken ligger där inom pärmarna - och handen som rör vid titeln påminner hjärnan.
    Underbart och något jag inte skulle kunna leva utan.

    Kramar om!

    SvaraRadera
  3. Alma: Tack! Och så klart att både skolor och lärare behövs, både för att få till den där livsviktiga och grundläggande läsförståelsen (den kommer ju uppenbart inte automatiskt i och med nätsurfande), och för att ge verktygen för att hantera informationsmängden på nätet (till de verktygen hör både grundläggande kunskaper och förmågan till kritiskt tänkande, det senare kan inte ersätta det förstnämnda, det är snarare beroende av det).

    SvaraRadera
  4. Kaela: Ja, böckerna är helt klart något av det viktigaste i ett hem.

    Men numera anses de helt klart överflödiga, om inte rent av störande. Vi köpte en gång en bok om förvaring och liknande (alltid ett aktuellt problem när man har mycket böcker...).

    Bokens råd angående böcker var att slänga dem så man fick plats till annat!

    Förutom det ironiska i att skriva en bok där man råder människor att inte ha böcker..., så var det ett fullständigt meningslöst och oanvändbart råd för oss.


    Kramar tillbaka!

    SvaraRadera
  5. Reb och Kaela: Håller helt med och jag hatar dessa idiotiska Feng Shui-råd om att kasta böcker för man kan låna dem på biblioteket. Mina böcker blir vänner och minnen och barnen ska kunna läsa böcker just när de råkar bli sjuka och inte hunnit till biblo. Vi är ofta på biblo också men böcker är hemmets själ.

    Jag har varit i många hem utan böcker där man har en bokhylla full med allt utom just böcker, det är så dystert. Som ett kylskåp utan mat.

    SvaraRadera
  6. Ett kylskåp utan mat var en mycket bra liknelse!

    När vi skulle ta in offerter på vad vår flytt till Skåne skulle kosta, och på telefon skulle sammanfatta vad vi hade för bohag på ett ungefär, så sa vi att till det mest skrymmande hör x antal bokhyllor (kommer inte ihåg hur många de var då). Men vi upptäckte snabbt att vi var tvungna att specificera det, och uttryckligen säga att det var bokhyllor som innehöll böcker, för det förutsattes annars att vi menade bokhyllor med andra saker i... Jag tycker annars att det ligger lite i själva ordet att man i en bokhylla har böcker, om inte annat anges...

    SvaraRadera
  7. Trist att det blivit kutym att man inte har just böcker i bokhyllor.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar