Apropå Sherlock

Gillade du BBCs miniserie Sherlock (sista avsnittet nu på söndag)? Då tipsar jag i så fall gärna om att det inte var det första "lånet" av karaktären Sherlock Holmes, som gjorts av andra författare än sir Arthur Conan Doyle.

En av mina absoluta favoriter i genren är Laurie R. Kings serie med en gammal Sherlock och hans kvinnliga medhjälpare (senare fru), Mary Russell,  i huvudrollerna. Första boken i serien är Beekeepers apprentice. Därefter har inte mindre än nio böcker i serien hunnit komma ut, den tionde lär komma i höst.

Serien tar vid, plockar upp Sherlock så att säga, ungefär där Doyle lämnar honom, och utspelar sig alltså under tidigt 1900-tal.

En t-shirt som en numera avsomnad grupp för fans till Mary Russell-serien lät trycka upp hade en bild på Sherlock Holmes i profil, och texten "After 1915, he's ours" (men numera får de kanske dela honom med författare och fans till BBC-serien, då förstås).

Man kan se serien som en "Vad hände sen?", men minst lika mycket är det en fascinerande serie i sin egen rätt. Sherlock Holmes utmanas här av en intellektuell jämlike, som råkar vara kvinna. Vilket påverkar såväl hans kvinnosyn (som ju har kritiserats), som hans pessimistiska syn på människor i allmänhet.

Om relationen mellan Sherlock och Mary, och den därmed sammanhängande utvecklingen av Sherlock Holmes-karaktären, är halva behållningen med serien, så är Mary Russell själv den andra halvan. Eller säg att det är 40/40 snarare än 50/50, förresten. Så får de resterande 20% vara dels skildringen av det unga 1900-talet och dels gåtorna i sig,

I The Art of Detection låter Laurie R. King Sherlockserien möta hennes serie med den nutida San Fransisco-polisen Kate Martinelli i huvudrollen. Hur? Det tänker jag inte avslöja. Läs den, vetja! En riktig godbit för den som gillar båda serierna.

För den som till äventyrs är intresserad av teologi och/eller religion i allmänhet har förresten också såväl serien om Sherlock och Mary, som den om Kate Martinelli, mycket att bjuda på. Det var faktiskt så jag själv upptäckte Laurie R. King: En kompis som också pluggat på teologen i Lund, och som hade deckare med teologiska inslag eller bihandlingar som ett av sina fritidsnöjen, tipsade om (och lånade ut) Beekeepers apprentice.

Och på den vägen är det, s.a.s.

En teaser från Beekeepers apprentice

Kommentarer

  1. Verkar som entrevlig bekantskap. Tack för tipset! Det får bli sommarens läsning.

    SvaraRadera
  2. Mycket nöje! Jag är nästan lite avundsjuk på nån som får läsa den/dem för första gången.

    SvaraRadera
  3. Förresten: Om det är det teologiska som intresserar finns det mer av det senare i serien. Men det är klart att man måste läsa serien från början...;-)

    SvaraRadera
  4. Vad intressant! Men du... Laurie R King, har inte hon skrivit deckare med HBTQ-tema eller nåmn HBTQ-karaktär??? Eller är jag helt ute och cyklar???

    SvaraRadera
  5. Jo, det är Kate Martinelli du tänker på.

    Och när hon "kommer ut" för läsarna (det vill säga när det sägs uttryckligen att den hon lever med är en kvinna) i den första boken "A grave talent" blev jag faktiskt överraskad. Första och enda gången jag inte har sett det på mils avstånd i en bok. Så hatten av för Laurie R. King där! Mycket snyggt.

    Fast just för den effektens skull kan det vara dumt att avslöja det på förhand (försent nu, men i alla fall...).

    Överhuvudtaget är Laurie R. King en utmärkt deckarförfattare. Helt i klass med Carol O'Connell skulle jag nästan säga (och det säger något när det kommer från mig...). Har bara blivit negativt överraskad av en enda av hennes böcker: "A darker place" – skildringen av den extrema sekten som den handlar om känns rätt ytlig, inte i klass med hennes vanliga nivå, och boken öht är ansträngande heterosexualiserad (i betydelsen väldigt många sexscener som känns endast hjälpligt motiverade av handlingen i övrigt). Men bortsett från den, som sagt, utmärkt!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar