torsdag 2 december 2010

Adventskalendern: Lucka 2Bakom dagens lucka hittar vi ett visitkort (heter det så när det är för en restaurang, och inte för en person?) från Bøfgården i Helsingør. Där, både i Helsingør och på Bøfgården, har vi varit många somrar. Några gånger har vi stannat över på hotell en eller två nätter, andra gånger blir det bara ett besök över dagen. Men två saker är obligatoriska inslag i ett Helsingørsbesök:

Det ena är just Bøfgården (kanske mer obligatoriskt för Anna, som är familjens köttälskare, än för mig, men det är inte en dum restaurang).

Det andra är att sätta sig med en bok på något trevligt ställe. Gärna en uteservering (vi hade ett favoritställe alldeles vid vattnet, halvvägs mellan hamnen och slottet, men det har lagt ner nu). Annars en grässlänt eller bänk någonstans (för min del helst det senare, för hur trevligt det än kan vara att sitta t.ex. vid vallgraven vid slottet, så tål inte mina knän att jag sitter på marken, egentligen).

En sommarförmiddag spenderades exempelvis på en liten uteservering till ett litet kafé med Anne Holts Presidentens val. En thriller som handlar om kidnappningen av USA:s första kvinnliga president, från vederbörandes hotell i Oslo. Lite den klassiska "slutna rummet"-gåtan (hur kunde hon försvinna från hotellet utan att dörrar eller fönster öppnats, och utan att övervakningskamerorna registrerat något?). Lite vanlig thriller. Lite Hanne Wilhelmsen i hennes mer eremitbetonade stil, den hon går in i efter att ha blivit rullstolsburen p.g.a. att hon beskjutits i jobbet som polis. Och så lite Anne Holtsk amerikofili (är det ett ord?). Allt detta blandas till en andlöst spännande och samtidigt ganska kravlös läsning (bladen vänder sig nästan själva).

DET är semester det.

Och kan nog vara julledighet också. Lägg den gärna i julklappssäcken till någon deckarläsare. Eller till dig själv.

Utsikt från hotellfönster i sommarvarmt Helsingør

3 kommentarer:

 1. Härlig läsning! :D Jag har läst varenda Anne Holt, tror jag och jag SAKNAR Hanne W!!!!

  SvaraRadera
 2. Har du läst den senaste också ("Frukta inte")? Överväger att köpa den som julklapp till mig själv.

  Det finns viss risk att det blir mer Anne Holt här bland bokmärkena förresten...

  SvaraRadera
 3. Har jag det??? Vet inte... Jag läser så mycket så jag har dålig koll... Ja men det har jag ju...
  http://tofflan.wordpress.com/2010/05/21/frukta-inte/

  SvaraRadera