lördag 11 december 2010

Adventskalendern: Lucka 11


Bakom dagens lucka döljer sig ett reklamvykort för en uppsättning av Jesus Christ Superstar, plockat på Pizzeria Romana i Lund en gång i tiden. Det har fungerat som bokmärke i många böcker sedan dess, nu senast i Värstingkristna i drevet (en antologi som har beskrivningen av troende kristna och kyrkor i svensk media som tema, givande för den som intresserar sig för dylika ämnen).

Humorn i reklamkortet handlar för mig mycket om de spekulationer och exakta uträkningar kring Jesu återkomst som, i synnerhet, 1900-talets västerländska kristna ägnat sig åt. Tyvärr inte helt överspelat än, tråkigt sentida exempel är ju serien Left behind (om det begreppet inte säger dig något kan du betrakta dig som lyckligt lottad...).

Personligen tror jag att det här sättet att läsa Uppenbarelseboken är ett, av flera dessvärre, exempel på när fundamentalismen gör våld på bibeltexten, genom att läsa den på sätt den aldrig avsetts att läsas. Och det att de som på detta sätt misshandlar texter, och kräver något av dem som de aldrig har avsett att ge, anser att det är just de själva som är de enda som visar sann respekt för bibeltexten, kommer nog aldrig att riktigt upphöra att förundra mig.

Nåja, ett utmärkt bokmärke är det i alla fall, och en påminnelse om att vissa galenskaper gör man bäst i att ta med en dos humor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar