tisdag 5 oktober 2010

Shadow of the Vampire


>En annan av de filmer vi såg i söndags var Shadow of the Vampire. En slags meta-skräckfilm kanske man kan kalla den... Den handlar om inspelningen av stumfilmen Nosferatu (den tyske regissören F. W. Murnaus expressionistiska tolkning av Bram Stokers Dracula, inspelad 1921, först visad 1922).

Den lilla twisten är bara att skådespelaren Max Schreck, som spelar Greve Orlok, vampyren, i Nosferatu, i Shadow of Vampire visar sig inte vara skådespelare alls, utan en äkta vampyr, som Murnau gett det fejkade namnet Max Schreck, och anställt för att spela vampyren i filmen. Lönen i det hemliga avtalet inkluderar bland annat motspelerskan, Greta Schröder. Övriga medverkande i filminspelningen har dock ingen aning om detta utan tror att Max är en skådespelare som engagerar sig så djupt i sin konst att han under inspelningsperioden aldrig går ur sin roll.

Och förvecklingarna kan ta sin början...

En lite ovanlig skräckfilm. Fängslande mer än skrämmande. Har sina komiska poänger också. Att ha sett Murnaus Nosferatu ger en extra dimension, men jag vet inte om jag skulle säga att det är nödvändigt.

Eddie Izzard gör en bra rollprestation som en av skådespelarna f.ö.

Trailer ovan. Köpställen här: Discshop, Brittiska Amazon och CDON. Har du något annat tips på köpställe, så hojta gärna till.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar