söndag 12 september 2010

Pushing Daisies; a forensic fairytale...

Kom häromdagen osökt att tänka på TV-serien Pushing Daisies. Jag har första säsongen på DVD. Kanske är det läge att beställa säsong två, såg att det var ganska mycket billigare på Amazon än på Discshop, även om frakten tillkommer förstås. Dessutom är den tillfälligt slut på Discshop, så vill man inte vänta en obestämd tid så kan ju andra inköpsställen vara bättre just nu.

Hursomhelst är det en färgstark (även i den bokstavliga betydelsen, färgsättningen är både kraftig och genomtänkt), söt och rolig komedi om Ned, som har den ovanliga gåvan att kunna uppväcka döda genom att röra vid dem. Men rör han vid den återuppväckta personen/djuret/växten en gång till så dör denna slutgiltigt. Dessutom dör någon annan i närheten om den återuppväckta är vid liv längre tid än 60 sekunder, för att balansen mellan levande och döda ska upprätthållas.

Ned använder sin gåva för att tillsammans med en privatdeckarkumpan, Emerson Cod, lösa mordfall som har belöningar utfästa. Därutöver försörjer han sig, besatt av pajer som han också är, genom sin pajrestaurang "the pie hole".

Han gör sitt bästa för att hålla sin gåva hemlig, även om servitrisen på the Pie hole, Olive Snook, som är djupt förälskad i honom, gör sitt bästa för att ta reda på hans hemlighet.

En dag snubblar Ned och Emerson över ett mordfall där offret är Neds barndomskärlek, Chuck Charles, som han inte sett sedan han var 10. Ned återuppväcker henne, men kan inte förmå sig att låta henne dö igen utan behåller henne vid liv. Och förvecklingarna tar sin början...

Lägg sedan till den underbara berättarrösten som ramar in berättelsen och ger sagostämning. Trailern kallar serien "a forensic fairytale". Träffande!

Jag tror Pushing Daisies hör till de saker som ska ses och upplevas snarare än beskrivas. Slutar alltså här och rekommenderar en titt på trailern nedan (samt en titt på hela serien vid tillfälle).>

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar