tisdag 1 juni 2010

Flight of the stone angel

*****

Har just läst ut Carol O'Connells Flight of the stone angel. Igen... Borde antagligen ersätta den där slitna pocketutgåvan med en inbunden variant, för den lär bli läst igen.


"So she had certainly not been in Dayborn all these months – not if one appearance could cause the commotion of a heart attack, a beating and a death. Surely she would have wiped out the entire town by now. The sign which had welcomed him to Dayborn had only boasted a population of eleven hundred people."

Det är Charles som gör det krassa konstaterandet om Mallory, kvinnan han beundrar och älskar hejdlöst. Hon har lämnat sin polisbricka och  försvunnit spårlöst från New York, och han har alltså spårat henne till Dayborn, en liten stad, närmast en by, vid Mississippifloden, i Sydstaterna. Snart dyker också en annan bekant figur från tidigare böcker upp, Mallorys partner vid NYPD, den alkoholiserade och desillusionerade Riker. Också han en av Mallorys beundrare.

Det här är den fjärde boken i serien om Kathy Mallory, och den som förklarar mycket om hennes förflutna. Alla som har läst någon Mallory-deckare vet att hon hittades som 10-årigt gatubarn och fullfjädrad tjuv i New York, och togs om hand av Markowitz vid NYPD och hans fru. Han beskriver det någonstans som att hon till listan på alla sina stölder också lade stöld av hans frus hjärta i samma stund hon satte sina smutsiga små fötter i deras hus. Men mer än att hon uppenbart tillbringat åtminstone några av sina barnår ensam på New Yorks gator vet varken han eller någon annan om hennes bakgrund. Förrän vi i denna bok får följa hennes resa tillbaka, alltså.

Hon är född i Dayborn, som enda barn till byns läkare, den ensamstående Cass. Men barndomen får ett abrupt och brutalt slut när hon är 6 år, och hennes mor stenas till döds av en mobb påhejad av den karismatiske och manipulative ledaren för den lokala New Church. Det sista hennes mor gör är att skriva ett telefonnummer på Kathys hand och säga åt henne att springa så fort hon kan därifrån och när hon hittar en telefon ska hon ringa det numret och säga vem hon är till kvinnan som svarar, så kommer det någon och hämtar henne. Byn och byns sheriff ska hon hålla sig långt ifrån.

Men innan Kathy hinner få tag i en telefon har det mesta av telefonnumret suddats ut, och hon har bara de sista siffrorna kvar. Under åren som följer försöker hon nu och då hitta rätt siffror att kombinera de hon har med, och pröva att ringa någon av alla de otaliga kombinationer det kan vara. Om en man svarar lägger hon på, men om det är en kvinna säger hon "It's Kathy. I am lost" Men ingen av de kvinnor hon ringer upp från olika telefonkiosker vet vem hon är, och ingen kommer och hämtar henne.

Någonstans på vägen från den lilla Kathy som kommit bort och till mötet med den polis som blir hennes fosterfar har hon blivit Kathy Mallory, med skrämmande kyliga gröna ögon, utan minsta tillit till mänskligheten, skicklig tjuv med en egen moralkodex. Exakt vad som hänt på vägen dit får man inte veta i någon bok, även om glimtar ges, och ännu mindre i Flight of the stone angel, som alltså fokuserar mer på vad som hände innan dess.

För att inte spoliera mer av spänningen än jag redan gjort ska jag inte avslöja mer av handlingen än att det är en berättelse om Kathys/Mallorys barndoms stad, hennes mor, och mordet på modern, och den hämnd Mallory planerat i alla år och på sätt och vis får. Och den roll en viss stenängel spelar i allt detta.

Och, jo visst ja, så är det visst någon som blir mördad redan i bokens prolog:

     "The young stranger came to town just past twelve noon. 
      Within an hour, the idiot had been assaulted, hands bloodied and broken; Deputy Travis suffered a massive stroke at the wheel of his patrol car; and Babe Laurie was found murdered.
      The young stranger who had preceded all of these events was sitting in a jail cell."

Men vill ni veta hur det hänger ihop får ni läsa boken.... Då får ni också veta hur det kom sig att Kathy började kalla sig Mallory. I några kommande bloggposter tänker jag diskutera tre teman kring i första hand Flight of the stone angel, och i andra hand hela serien som sådan. Nämligen:

I: Mallory (här kommer hela serien att vara relevant)

II: Dayborn...och människorna där

III: New Church

Stay tuned...

1 kommentar:

  1. Jag missade att ge länkar till var man kan köpa boken, ser jag. Så jag rättar till det här:

    http://www.bokus.com/b/9780099640813.html?pt=search_result&search_term=Flight%20of%20the%20stone%20angel

    http://www.amazon.co.uk/Flight-Stone-Angel-Carol-OConnell/dp/0099640813/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1275486254&sr=8-1

    Samtidigt testar jag om den nya inställningen att notifiera mig via epost om nya kommentarer faktiskt fungerar...

    SvaraRadera