måndag 26 april 2010

Om Captain Jack Harkness

Anna: Har du tänkt på en sak...vem är Jack egentligen?
Jag: Ja... jag skulle ju säga att det vore mycket lätt att göra honom till Jesus. Men eftersom det är du som frågar så kanske snarare en slags odöd? I och med att han har dött men är inte död. Inte en zombie, för han varken går, talar eller ser ut som en zombie. Men en vampyr kanske?
Anna: Intressant tanke... Men det var faktiskt Jesustolkningen jag tänkte på...Ovanstående utdrag ur ett samtal mellan mig och Anna under ett av våra Torchwood-maraton skulle kunna användas för att visa på hur man kan ta varandras perspektiv när man känner varandra väl: Att jag tolkar med skräckfilmsmetaforer och Anna tänker i teologiska termer, fast det vanligtvis är tvärtom. Men... jag gör det hellre till avstamp för en reflektion över just frågan "Vem är Jack Harkness?"

Captain Jack Harkness – för de som inte är Torchwood- och/eller Doctor Who-nördar – är ledaren för den grupp som kallas Torchwood, baserad i Cardiff, Wales, vars uppgift är att bevaka "the rift", den spricka i tid-rum-väven som råkar gå just i Cardiff, och som gör att allsköns utomjordiskt liv spolas upp just där. Han verkar själv ha kommit från före tiden, och ha levt i alla världar. Hans namn och titel tillhör en amerikansk officer som rapporterades saknad i strid under blitzen 1941 – och då var i samma ålder som Jack är nu, i början av 2000-talet. Han kan heller inte dö. Eller rättare sagt, när han blir dödad återuppstår han alltid igen . En återkommande replik från Jack är "The 21st century is when everything changes, and you've got to be ready". Exakt hur allt kommer att förändras under detta århundrade tycks det vara bara Jack som vet [ja, jag vet att man kan se säsong 3 som svaret på den frågan, men jag föredrar att inte tolka det så], men han vill att så många som möjligt ska vara redo, och han strävar efter att lära sina lärjungar/undersåtar allt de behöver veta för att vara just redo.

Vad är det då som gör Jack till en messias- eller rent av Kristusfigur? Som jag ser det är det, förutom det uppenbara att han är i ledarposition, och att han är återuppstånden och odödlig, det att han på något sätt blir den som offras för att rädda mänskligheten: Han dör och återuppstår igen gång på gång, trots att han själv önskar att han kunde bara dö rätt och slätt, och detta är vad som gör det möjligt för honom att finnas kvar i Torchwood och rädda och förbereda mänskligheten för det apokalyptiska kommande. Han är också frälsaren för sina närmaste lärjungar. Tydligast blir det kanske i den scen som jag kallar nattvardsscenen, just för att den påminner mycket om just nattvard, där teamet samlats runt bordet i mötesrummet för att gemensamt ta retcon-piller (ett preparat som raderar kortidsminnet, Jacks uppfinning), för att befrias från den manipulativa bedragare som nästlat sig in hos dem, under namnet Adam, och förvridit deras personligheter. Jack går till var och en av dem med ett piller, och i hans interaktion med var och en av dem understryks den relationen. Till Tosh som talar om hur hon undrade om det inte fanns mer i livet, och hur hon väntade på att någon skulle se att hon var speciell säger han: "I saw it". Ianto vänder sig till Jack och säger att det är hos honom han funnit mening, Jack svarar genom att stryka honom över håret och kyssa hans panna.

Att bedragaren som gjort dem till andra än de var heter just "Adam" är det förstås lätt att också se en teologisk poäng med, eftersom människans syndiga natur ofta kallas för "gamle Adam". Att Jack själv går ner i källaren, i underjorden, för att göra upp med Adam och befria Torchwood från honom ger direkt associationer till berättelser om hur Jesus gick ner i underjorden efter sin död, för att befria mänskligheten från den ondes makt.

Sedan hör det förstås till bilden att Jack är en betydligt mer mänsklig (trots att han faktiskt inte är människa strikt talat) Messias, en som har sex, och som kan [spoilervarning!] tröttna på och lämna den mänsklighet han vill beskydda.

Nattvardsscenen kan i alla fall beskådas här nedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar