onsdag 8 juni 2011

Sommarsoppa

Det här är förvisso inte en matblogg... Men i väntan på att termometern ska krypa under 35 grader inomhus (och Gud vet hur mycket i arbetsrummet, som tillsammans med köket är bostadens absolut varmaste rum på sommaren), så bjuder jag på ett recept vi prövade till kvällsmat igår. Mycket gott, mycket svalkande, och överhuvudtaget ett givet alternativ till kräm och mjölk de där dagarna då man vill äta kallt, men inte nödvändigtvis sött.

Receptet kommer från kokboken Annas mat, och rätten heter alltså just sommarsoppa

Ingredienser:
1 l naturell yoghurt
ättiksgurka (ca 1, eller efter smak)
gurka
tomat (2 st)
gräslök
persilja
mynta
salt
peppar

(man kan ha vitlök i också, men det äter inte jag, och receptet i kokboken innehöll även örtsalt, men det hade vi inget hemma).

Gör så här:

Hacka ättiksgurkan och tomaterna (men ta bort kärnhusen innan ni hackar tomaterna), tärna gurkan (2 dl enligt receptet, jag hade snarare 3-4, svårt att ta för mycket tror jag), och hacka även örtkryddorna.

Vispa yoghurten, antingen med elvisp eller med vanlig visp.
Blanda i övriga ingredienser
Salta och peppra

Ställ kallt i minst en timme.

Servera med extra gurka i tallrikarna (lite extra myntablad skadar inte heller).

Voilá: Svalkande, läskande värmeböljemiddag. Tack Anna Bergenström för den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar