tisdag 16 februari 2016

Välkommen!


... I svallvågorna efter debatten kring #kyrka och #hbtq har många välkomnande uttalanden gjorts. Det är glädjande! Det är det. Fantastiskt på så många vis samtidigt.

Men jag ska förstås vara lite motvalls och peka på en risk där

Snälla! Om ni inte menar att alla är välkomna på precis samma premisser, utan specialvillkor för somliga, säg heller inte att alla är välkomna! För det är nämligen inte sant då.

För oss som kan språket ("frikyrkiska") är det helt uppenbart när ett välkomnande är fullt av reservationer. Men för människor med begränsad erfarenhet av fri/kyrka sedan tidigare är det inte lika uppenbart. De har nämligen en tendens att tro att – även – folk i kyrkan menar vad de säger. De har ingen vana vid att hela tiden leta efter koderna och det outsagda och underförstådda. De kan bli lurade och, i ett senare skede när det halvsanna i välkomnandet blir uppenbart, bli väldigt sårade och besvikna. Och i värsta fall brända på kyrkan.

Att ni vill vara välkomnande är jättebra! Att ni bearbetar och jobbar med det, fantastiskt! Men vänta med att påstå att ni välkomnar alla tills ni faktiskt gör det.

Eller var åtminstone tydliga med vad "Alla är välkomna" faktiskt betyder, hos er, just nu.

Det finns nämligen lite av en trappa för välkomnande. Där, lurigt nog, alla steg kan rubriceras "Du är välkommen precis som du är", men där det inte alls betyder samma sak.

Trappsteg 1: 
Välkommen precis som du är (men innan du kan bli medlem bör du bli som oss, eller åtminstone acceptera vår syn på dig och ditt liv som den verkliga sanningen och begränsa dig själv och ditt liv i enlighet med den synen)!

Trappsteg 2:
Välkommen som medlem precis som du är! (Men innan du kan komma ifråga som något annat än bänkvärmare gäller samma som ovan)

Trappsteg 3:
Välkommen precis som du är – både som medlem och i andra funktioner (men underförstått så förväntar vi oss att den du är inte ska utmana vårt tolkningsföreträde eller utvidga vår förståelse för livet, världen och skriften).

Trappsteg 4:
Du är – med hela ditt liv och ditt unika perspektiv – lika välkommen som oss som redan är här! Inte bara som medlem, och inte bara som förtroendevald, men också som någon vars perspektiv kan berika vårt.

PS. Bonus:

För er som bearbetat frågan så mycket att ni faktiskt har, i praktiken, en definition av "Alla är välkomna" som motsvarar det fjärde steget i min uppställning här så finns, kan man tycka, inte behovet av att vara tydlig och uttrycklig, för risken att (möjligen oavsiktligt) luras finns ju inte där.

Men för er finns en bonusvinst med tydligheten:

Möjligheten att återvinna förtroende från de som redan är så "kyrkbrända" att de inte ens försöker tolka "kodorden" utan utgår ifrån att "Alla är välkomna" har det outtalade tillägget "Men inte du."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar