tisdag 23 februari 2016

Hittade ett bättre klipp!

...

Kom att prata om – och rekommendera – filmen Saved! på Twitter i morse, och letade i samband med det upp en scen från (strax före) slutet i den på You Tube. Hittade dock då, i hastigheten och på mobilen, bara ett klipp med ganska dålig kvalitet (gissningsvis ett som kommit till genom att någon filmat sin TV eller liknande).

Nu har jag hittat ett klipp med exakt samma scen, fast i mycket bättre kvalitet.

Tänkte att jag bäddar in den här  – och skriver ut dialogen (nedanför filmrutan) – för att förutom att vara en viktig scen ur filmen (där många av de där konflikterna / relationerna som jag nämnde i min recension kommer upp till ytan, och är synliga, samtidigt) så är dialogen också viktig att grunna på för den som är en del av kyrka/frikyrka idag.

Kontext:

Klippet börjar där Dean (Marys f.d. pojkvän), med sällskap, på rymmen från det kristna behandlingshemmet Mercy House (där de placerats av sina föräldrar för att "botas" från homosexualitet), anländer till avslutningsbalen på sin High School (den kristna skola som leds av Pastor Skip).

Pastor Skip har under filmens gång också slitit med konflikten mellan å ena sidan, vad han ser som Bibelns absoluta förbud mot skilsmässa och omgifte, och, å andra sidan, det faktum att han själv är i praktiken skild (det är bara på papperet han och hans fru är gifta, de bor sedan ett antal år till och med i varsin världsdel) och sina spirande känslor för änkan Lillian (Marys mamma).

Jag tycker att (även) hans inre konflikt faktiskt kommer fram i den här scenen. Det är väl inget tvivel om att filmens vinkel inte är att det är han som har rätt i sin svartvita syn, men jag tycker däremot inte att han själv framställs svartvitt. (Och har man sett hela filmen är det ännu tydligare).



Mary: What, did Mercy House let you just borrow the van?
Dean [stirrande på Marys mage]: Not exactly, we sort of led a rebellion and swiped it, are you pregnant?
Mary: Look... I really... I wanted to tell you... but
Dean: Our first time?
Mary (tyst): Yeah.
Dean: That is so awesome!
Mary (lite högre): Yeah?
Dean: There is something I want to tell you too.
Mary: He's your life partner, right?
Dean: Eh... Prom date.
Mary: It's so nice to see you!
[Kramar om Dean]
Mary: Dean, this is Patrick.
Dean: Nice to meet you!
Pastor Skip: Hey, hey, excuse me, excuse me Mary. Listen, I suggest that you and your friends get back into the van, and back to Mercy House, as quick as you can, before you all get arrested, we have had enough excitement here for tonight.
Dean: We're not leaving.
Pastor Skip: What you and your friends have done is not cool in the eyes of God!
Patrick: Dad, stop it!
Pastor Skip: Patrick, this is not a grey area!
Patrick: Dad, it's ALL a grey area.
Pastor Skip: The Bible is black and white!
Mary: Stop it! Would you listen to yourself!
Pastor Skip: Mary! I don't need this from you, not now.
Patrick: We have been kicked out of our homes and our schools, and now we're gonna be kicked out of Mercy House. There is nowhere left for us to go. I am supposed to be here. This is my Prom, I want to spend it with my friends.
Pastor Skip: There is no room for moral ambiguity here, the Bible is very clear about this.
Mary: So everything that doesn't fit into some stupid idea of what you think God wants, you just try to hide or fix or get rid of? It's just all too much to live up to. No one fits in 100% of the time. Not even you!
Pastor Skip: I know that, Mary.
Dean; I know in my heart, that Jesus still loves me.
Mary: Why would God make us all so different, if he wanted us all to be the same?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar