måndag 21 januari 2013

Historian eller historien?

Substantivböjning kan vara en krånglig historia, det visar sig inte minst i att så många skriver historian när de vill berätta om en historia i bestämd form.

Saken är dock den att historia i såväl plural som i bestämd form får ett "e" istället för ett "a" i änden.

Alltså 
(en) historia 
men: (flera) historier och (den) historien.




PS. Detta kan vara min mest kortfattade språkpolisiära insats någonsin... Men det är faktiskt inte svårare än så, i historia blir a till e i bestämd form och plural.

4 kommentarer:

  1. Att något har varit som en bättre historialektion eller historielektion????
    Vilket är det rätta då det handlar om något som skett förr i tiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Assisterande språkpolis säger: historielektion,-e i sammansatta ord också när vi talar om ämnet historia. Oavsett tidsform/tempus.

      Radera
    2. Tack för assistans! (Det har tydligen pågått ett tag det där med att kommentarer inte längre kommer på e-posten, ser jag här.)

      Radera
  2. Fast riktigt så enkelt är det inte. Historian kan användas som bestämd form, när det handlar om en viss historia (händelse), dock inte om världshistorien (historia i betydelsen mänsklighetens utveckling). Så menar språkrådet på myndigheten ISOF (https://www4.isof.se/cgi-bin/srfl/visasvar.py?sok=****&svar=52139&log_id=729075), och det är även vad man hittar i Svensk Ordbok https://svenska.se/so/?id=130712&pz=7 (dock ej i SAOL).

    SvaraRadera