lördag 8 september 2012

Show me your gameshow...

...and I will show you who you are.

Låg häromkvällen och tänkte på TV-program, och fick en obehaglig insikt.

Att äldre tiders tävlingsprogram (tänk 10.000-kronorsfrågan) handlade om kunskap, medan moderna tävlingsprogram (tänk Robinson och alla dokusåpor som följt i dess spår) handlar om att vara bäst på att intrigera och rösta ut varandra, är inte bara en fråga om smak när det gäller underhållning. Det säger något om vårt samhälle och om vad som värderas högst i samhället vid olika tider.

I just det här fallet säger det något tämligen obehagligt. Vi har gått från att vara ett samhälle som värderar kunskap (förvisso viss kunskap högre än annan osv, men ändå) till att bli ett samhälle som värderar förmågan att sparka neråt och slicka uppåt högst av allt.

Visa mig era tävlingsprogram, och jag ska säga er vilka ni är, helt enkelt.

4 kommentarer:

 1. ja, faktiskt har jag tänkt på samma sak,.
  Det är av de områden där den nya tidens "tänk" blir obehagligt tydligt.

  Kram!

  SvaraRadera
 2. Ja, det är en märklig dubbelhet i den nya tiden, den utger sig för att vara individualismens tidsålder, men ger samtidigt mindre utrymme för den faktiska individen, endast den individ som skickligast lyckas underkasta sig och följa kollektivet göre sig besvär.

  Men man får väl säga som talesättet på Annas tatuering: Också detta skall förgå.

  kram tillbaka

  SvaraRadera
 3. Man får hoppas på att det förgår-men fram till dess är det bara att bjuda motstånd!

  Diskuterade just detta med en klass i veckan, hur vi har den fria viljan och det personliga valet som närmast religiöst rättesnöre i vår tid, men i verkligehten låter vi oss glatt ledas hit och dit i exakt samma spår som alla andra.

  SvaraRadera
 4. Det är intressant det där, att man så lätt ser likriktning hos "de andra", och är så blind för den hos sig själv och i sin egen kultur.

  Som någon påpekade: "Visst kan de muslimska kvinnornas slöjor vara resultatet av såväl kulturella normer som tvång, tro bara aldrig att dina egna rakade ben är resultatet av ditt fria personliga val"

  SvaraRadera