torsdag 9 februari 2012

Språkpolisen får kollegor i vårdsvängen

Jo, jag vet att det var en språkpolisiär insats här så sent som igår, men det här var så underbart att det inte kunde förbigås. Och strikt talat är det inte en språkpolisiär insats heller, det är bara det att språkpolisen här gärna vill meddela att det nu, för såväl akuta som kroniska besvär, finns även ett språkapotek. Eller ett ordapotek, som upphovsmannen själv kallar det.

Se bara denna bipacksedel till förpackningen med interjektioner (på danska: udråbsord)Utdrag (eftersom den nog är svårläst inlänkad här på bloggen):

"For att opnå de bedste resultater skal du følge anvisningerne for interjektioner®. Gem inlæggssedlen. Du kan få brug for at læse den igen. Og igen. Slå op i en ordbog, hvis der er mere, du vil vide. Tal med en digter eller gå på biblioteket, hvis en bivirkning bliver værre, eller du får bivirkninger, som ikke er nævnt her. Okay!"

Och:

"3. Sådan skal du bruge Interjektioner®


Råb. Skrig. Hvisk. Syng. Gør, hvad fanden du vil. Interjektioner® adskiller sig alligevel fuldstændig fra andre ord i sproget. Hurra for det. Eller, øh, lad os bare sige sådan: De er sprogets mest uregerlige ord. De har den fyldigste, men mest ubestemmelige betydning. Du må tage dem, som de er. Okay?"

För att inte tala om:

"5. Sådan opbevarer du Interjektioner®


Du kan opbevare Interjektioner@ ved almindelig stuetemperatur. Og i frostvejr og i hård kuling, storm og alvorlig tørke. De er ligeglade. Børn har dem i sig allerede fra fødseln. Alle har dem i sig. De er alle vegne. De kan simpelthen ikke undgås. Ak og ve.


Aflever altid overskydende ord til en ordbog. Af hensyn til miljøet må du ikke smide Interjektioner® i afløbet, toilettet eller skraldespanden."

Se en liten (ljudlös, men allt annat än ordlös...) reklamfilm med hela ordapotekets sortiment här nedan. Eller gå ännu hellre till ordapotekets hemsida och titta dig omkring (och passa gärna på att beställa ordapoteket har, som jag förstår det, hemleverans, så det är bara att slänga in en beställning om du känner av symptom på ordbrist...).>


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar