tisdag 17 januari 2012

Den fria viljan 2.0

Normalt sett har jag inga stora invändningar mot skapelsen. Jag kan ha väldigt stora invändningar mot hur människan agerar med och mot varandra och övrigt skapat, men det är liksom en annan sak. Jag hör, vanligtvis, till de som tycker att skylla svält och krig på Gud är att vägra ta ansvar som människa (brukar säga: "Att säga 'Gud, varför finns det krig?" är lite som om jag skulle klippa till person 1 och sedan vända mig till person 2 och säga: 'Men VARFÖR gjorde du så!' ").

Kort och gott, det är vi människor som skapar krig, som bygger orättvisor och som förtrycker. Då är det absolut minsta man kan begära att vi i alla fall lägger ansvaret för det – och för att rätta till det – där det hör hemma. Hos oss.

Men på senare tid har jag skissat lite på en ny modell för den fria viljan. Inte ett avskaffande och inte ett radikalt ombyggande. Kalla det en buggfix. En "Den fria viljan 2.0".

Tänk om vi människor vore skapade med bara ett litet undantag i vår fria vilja. Ett enda. Ett litet. Tänk om vi vore skapta med förmågan och rätten att välja precis efter eget huvud, men (och här kommer undantaget) BARA om vi faktiskt gjorde det. Valde efter huvudet, alltså. Tänkte efter.

Tänk om alla val vore precis lika möjliga som de är idag, men under den enda lilla förutsättningen att vi tänkte efter först.

Jag tror faktiskt att det skulle göra det absolut mesta väldigt mycket bättre. Det skulle inte lösa allt, om möjligheten att göra illasinnade val finns kommer naturligtvis det också ske. Men jag tror att väldigt, väldigt mycket av vår ondska och destruktivitet är ren tanklöshet. Och således botas med tänkande.

Men, nu är det dessvärre inte så vi är byggda, ännu. Buggfixen finns bara som skiss än så länge. Tills vidare får vi alltså skapa vår egen lilla go-around lösning runt problemet. Genom att försöka att tänka efter före, trots att vi faktiskt inte är tvungna.

Ska vi pröva med det?

3 kommentarer:

 1. Bra ide! Det är en början.

  SvaraRadera
 2. Nånstans måste man ju börja... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut och även i övrigt håller jag helt med, Teodicén har jag mindre problem med än med min egen tendens att välja fel, göra fel och säga förhastat korkade saker.

   Radera