lördag 24 december 2011

God jul!

Önskar er en skön julafton med en närbild på vårt julpynt! Vi har ingen gran, men väl en golvljusstake, som vi just i år har klätt med glitter och röda kulor. Och med ljus, förstås!

Guldglitter och röd julkula på golvljusstake. foto: Reb Dutius

Ännu har julafton inte riktigt börjat, men den ligger i startgroparna!

Passar på att fundera lite kring vilka vintervärdar som ska avlyssnas nu under helg- och mellandagar. Vinter i P1 (en slags "lillasyster" till Sommar i P1) sänds med ett program dagligen från juldagen till nyårsdagen. Kanhända sänds det repriser också, jag har inte riktigt koll på det eftersom jag brukar lyssna på radio via nätet numera.

Årets vintervärdar är (i sändningsordning):

25 december: Fredrik Lindström
26 december: Mia Skäringer
27 december: Hans Rosenfeldt
28 december: Lena Andersson
29 december: Olof Wretling
30 december: Leif GW Persson
31 december: Tomas Sjödin
1 januari: Bodil Malmsten

För egen del kan jag säga att det är början och slutet som är mest givna. Fredrik Lindström, Mia Skäringer, Tomas Sjödin och Bodil Malmsten kommer jag definitivt att lyssna på. Hans Rosenfeldt och Leif GW Persson får ett varsitt "kanske", och Lena Andersson och Olof Wretling ett ännu något tveksammare "kanske".

Graden av intresse beror nog, för mig personligen, i första hand på om jag hört de aktuella värdarnas sommarprogram eller inte. De fyra jag är säker på att jag kommer att lyssna till har sammanlagt åstadkommit sjutton sommarprogram (om jag räknar rätt...), och jag har hört åtminstone hälften av dem.

När Bodil Malmsten gjorde sina första Sommar så var jag alldeles för liten för att sitta och lyssna på en radio... Jag ägnade mig mer åt att dyka (brukade knyta ett flöte i en sten eller en bit järnskrot och slänga i så att jag kunde dyka efter den, flötet var till för att föremålet skulle synas över sjögräset), eller fånga fiskar och andra smådjur med håv, än åt att ligga på bryggan under den perioden av mitt liv...

Men några av hennes senare program hör till de program som andäktigt avlyssnades och spelades in på kassett. Det gör även Fredrik Lindströms första sommarprogram, vill jag minnas. Däremot sändes hans senare sommarprogram, precis som Tomas Sjödins båda och Mia Skäringers enda, under den här nya, digitala, eran. Med bekvämt nedladdade podcasts istället för kassetter. En stor fördel rent praktiskt. Och inte minst en enorm fördel i att man inte riskerar att missa något som sägs medan man fumlar med att vända sida på bandet...

Fast lite, liite, charm och nerv i radiolyssnandet, och radiosparandet, har ändå gått förlorad i övergången till podcasten. Jag vill verkligen inte byta tillbaka! Att ha hela pratet med i det som kan sparas (att musiken inte ingår gör mindre tycker jag), och att dessutom slippa passa en viss tid (hela radioprogrammen, med musik och allt, går ju att lyssna till på SRs hemsida i 30 dagar efter sändning, och deras podcasts brukar finnas tillgängliga ännu längre), det är värt väldigt mycket. Men... nånting förlorades ändå när man inte längre behövde sitta klistrad vid apparaten, beredd med fingret på rec-knappen. Det är priset man betalar för förenklingar av livet, antar jag.

                                   En radiorecorder. Minns ni dem?

Se där. Det måste vara ett bra urval av vintervärdar när de får mig att minnas hela mitt livs radiohistoria!

Är det någon av mina "kanske" bland Vintervärdarna som du tycker att jag verkligen, verkligen borde lyssna på, så får du gärna berätta det för mig! Och ni har god tid på er, jag har ju 30 dagar på mig att ta igen ett missat program. Minst. Hursomhelst! En, på alla sätt, god jul, och en god långradiohelg (eller radiolånghelg?) tillönskas er härmed!


PS. Mer av Tomas Sjödin i radio kan ni få om ni lyssnar på "Tankar för dagen" i P1 (eller på webben) på fredagar t.o.m. v. 2 (och med början förra veckan). Bara ett tips.

4 kommentarer:

 1. Hans Rosenfeldt! Lyssna på hans förra Vinter, väldigt bra! T.

  SvaraRadera
 2. Såg ett inslag i Nyhetsmorgon med honom som var ganska intresseväckande. Å andra sidan var han manusförfattare till Bron... Hmm. Vi får se. ;)

  SvaraRadera
 3. Hej! Trevlig blogg - hittade hit via sr:s hemsida.
  Tips: Lyssna på Olof Wretlings Sommarprat i podversion (utan musik, bara pratet)och se om det ger mersmak...
  Själv skall jag INTE missa hans Vinterprat.
  God fortsättning!
  /Mika Nikon

  SvaraRadera
 4. Jag får göra det! Han är säkert intressant, jag har bara aldrig hört talas om honom förut (får jag erkänna...).

  Och, detsamma till dig!
  /Reb

  SvaraRadera