torsdag 20 oktober 2011

Nu är det jul igen...

Ja, kanske inte riktigt (även om julhandeln, med julmust etc, bisarrt nog kommit igång redan innan de sista efterdyningarna av den sista sommarvärmeböljan lagt sig ordentligt).

Däremot börjar det nog bli dags att fundera på julklappar, i alla fall för de mottagare som man inte träffar på själva julafton (och vars julklappar ska hinna skickas, alternativt forslas av mig/oss personligen, över landet innan dess). Fast min plan är faktiskt att bli klar med alla julklappsinköp senast i november, även de som skulle kunna vänta till veckan innan jul, för att sedan lugnt luta mig tillbaka och softa på hemmaplan när hetsen och stressen i affärerna når riktiga hjärtinfarktsnivåer (läste en undersökning som visade att män får farligt höga blodtrycksnivåer i julhandeln, i det avseendet är jag klockrent man).

Faktum är att ingen av oss är så värst road av julshoppandet. Vi försöker ständigt minimera tidsåtgången för det. Vårt stående, ytterst svårslagna, rekord är 20 minuter för alla julklappar, men det krävde sannerligen teamwork, samt snabba beslut kombinerat med noggrann planering, och en stor dos tur därtill. Och innebar dessutom att vi, när vi sammanstrålade igen och gick igenom skörden, hade fått med oss ett par klappar för mycket (för många till samma person). Ingen större skada skedd dock, överskottsklapparna var sådant vi faktiskt ändå hade funderat på att köpa till oss själva.

Ska kanske sägas att den där 20-minutersshoppingen inföll på den tid då endast ett par syskonbarn samt en gudson ingick i den barnkrets som det skulle handlas till. På några korta år gick sedan antalet sykonbarn från två till åtta (eller elva, med bonussyskonbarn inräknade).

Tror inte att 20-minutersrekordet slås, eller ens tangeras, detta år. Heller. Däremot tror jag att en större del av julklapparna kan inhandlas via nätet i år, vilket kanske inte innebär mindre tidsåtgång, men i alla fall klart lägre stressnivåer (och det är kanske det viktigaste, trots allt).

Ser fram emot verklig julefrid i advent ;-)

""

Julklappsutdelning pågår, med liten tomteassistent... Bilden är tagen med mobilen, i dämpad belysning, därav kornigheten.

6 kommentarer:

 1. Ja jag blev julstressad idag av att bli intervjuad av några elever på stan. Årets julklapp frågade de om och jag insåg att jag inte har en enda sak klar, jag vet inte ens om en enda sak att ge till någon. Inte för att vår släkt har allt, tvärtom, jag har bara förträngt tidens flykt-som vanligt.

  SvaraRadera
 2. Årets julklapp är alltid böcker här hos oss... Fast det är ju inte alltid vad alla andra önskar sig, förstås.

  Men visst blir man stressad när julhandeln börjar redan i oktober. De senaste åren har ju åtminstone Halloween hållit tillbaka julstressen (och innan dess var det Fars Dag som var höstspecial i handeln). Alltså, att julhandeln åtminstone inte började förrän efter att haloweenförsäljningen (respektive fars dag-dito) var överstånden.

  Men nu när Halloween är på väg att minska (åtminstone att döma av hur affärerna skyltar) kommer alltså julhandeln redan när Halloween resp. Fars Dag-skyltningen tidigare började...

  SvaraRadera
 3. Ujuj vad det är tufft detta med julklappar.
  En gång i tiden tror jag inte det var så - man tog det lugnt och handlade under hela året.

  Ser fram emot ditt besök!

  Kramar om dig ...i tanken och längtan att snart få göra det in real life.

  SvaraRadera
 4. Ser också fram emot det!

  Och, nej, det är nog så med de flesta högtider numera att de blivit mest ett sätt att maximera försäljningen för handlarna. Därav stressen och hetsen, tror jag.

  Kramar!

  SvaraRadera
 5. Och jag kör en laid back variant, som vanligt, vilket brukar resultera i kaos och kalabalik i mitten av december. Och aldrig tycks jag kunna bryta detta mönster. Fast å andra sidan ska jag ju inte handla så många klappar. :-)

  I år kanske det dessutom går bättre, när det redan nu ser ut som om jag har julpyntat... :-/ Mitt mattinköp blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Det såg annorlunda ut i tanken än i verkligheten...

  SvaraRadera
 6. Vi får komma och inspektera den där mattan låter det som. Kanske på en glöggkväll? ;-)

  Skämt åsido, trist när briljanta inredningsidéer på nåt vis tappar sin magi i mötet med verkligheten. Alltför lätt hänt. För de där inredarna på TV verkar det fungera precis tvärtom: De kommer med något som låter som en helt fruktansvärd idé, men som i verkligheten på nåt vis ändå fungerar...

  SvaraRadera