måndag 1 augusti 2011

Stockholm Pride 2011

Första dagen på Stockholm Pride 2011 idag, alltså.

Intressanta invigningstalare i år. Dels Thomas Beatie, också känd som "den gravide mannen" (även om han är långt ifrån ensam om att ha fött barn efter en könskorrigering). När Thomas och hans fru Nancy ville ha barn, visade det sig att hon var infertil. Lösningen blev att Thomas, som genomgått könskorrigering men inte i samband med det blivit tvångssteriliserad (vilket han blivit om han bott i Sverige), fick bli gravid istället. Paret är nu trebarnsföräldrar.

Ett viktigt besök i Sverige just nu, när kd (med stöd av endast runt 4% av befolkningen) hittills lyckats blockera det avskaffande av tvångssteriliseringar av transsexuella som alla andra partier är för, och som även Socialstyrelsen rekommenderar. Låt oss hoppas att övriga riksdagspartier gör gemensam sak, följer Socialstyrelsens råd, och avskaffar den absurda minoritetsdiktaturen i Sverige på detta område.

Dels två invigningstalare som båda har mycket att bidra med när det gäller hbt-historia i Sverige, Kjell Rindar, som var en av de första öppna homosexuella i Sverige, blev förbundsordförande för RFSL 1973, och Anna Mohr, också hon en veteran.

Anna Mohr blev tidigt engagerad i EKHO (Ekumeniska Gruppen för Kristna Homosexuella), och var i samband med det med om de tidiga Storkyrkogudstjänsterna för deltagare i Frigörelseveckan (det som nu kallas Stockholm Pride). Viktiga tillställningar, men också dramatiska, då kristna fundamentalister ofta avbröt gudstjänsterna genom att vråla slagord och försöka välta nattvardsbordet. Kan tyckas vara ett aningen udda sätt att demonstrera den där kristna kärleken till sina syskon i tron, den där som Jesus säger ska vara kännetecknet på hans efterföljare ni vet....

En representant för den historiska nusituationen, och två representanter för vägen som faktiskt tog oss ända hit, således. En bra mix, tycker jag. Att kunna konstatera att vi kommit väldigt långt, och att vi har en bit kvar att gå, på samma gång.

Mer Pridehistoria här och här

Uppdaterat kl. 10:40: Jag glömde ju... Tror ni att hbt-personer är den enda grupp som har pridefirande, så läs mitt blogginlägg Glad pride, kära pingstvänner!

2 kommentarer:

  1. För dom som inte kan delta finns även PRIDE i den underbara världen av Secondlife :)

    http://www.secondpride.com/


    / Robban R

    SvaraRadera
  2. Tack för tips! (sent kommentarssvar, men har inte haft vägarna förbi just detta inlägg förrän nu..;)

    SvaraRadera