måndag 18 juli 2011

Tur man har doktorn...

Jag passade på att inleda "mestern" med en härlig semesterförkylning, så några dagar i soffan med "doktorn" passade ju ovanligt bra... Favoritavsnitten så här långt (även om konkurrensen är hård):

Silence in the library

Ett bibliotek som innehåller allt som någonsin skrivits, och allt som någonsin kommer att skrivas, i hela universum. Tänk er det! Men som dessvärre också innehåller miljoner Vashta Nerada, ett slags skuggmonster som konsumerar allt levande.

Doktorns råd rörande Vashta Nerada är följande föga uppmuntrande:

River: So what do we do?
The Doctor: Daleks: Aim for the eyestalk. Sontarans: Back of the neck. Vashta Nerada: Run. Just run.

Men avsnittet innehåller också en intressant beskrivning av framtidens förhållande till böcker:

The Doctor: Books. People never really stop loving books. Fifty-first century. By now you've got holovids, direct-to-brain downloads, fiction mist. But you need the smell. The smell of books, Donna. Deep breath!

Delar av avsnittet är inspelat i Old Swansea Central Library, och i Brangwyn Hall, i Swansea. Tack vare BBC är kopplingen mellan Wales och Sci-Fi helt enkelt oupplöslig (BBC Wales producerar den nya serien av Doctor Who, och producerade de första tre säsongerna av Torchwood, som utspelar sig i Cardiff, Wales).

Och så det andra favoritavsnittet då. The Unicorn and the Wasp som utspelar sig i 1920-talets England, med en ung Agatha Christie som en viktig deltagare. Hela avsnittet är en homage till Agatha Christie, och till den tidens engelska pusseldeckare. Monstret ifråga (the Wasp) har nämligen insupit Agatha Christies deckare via ett halssmycke (lång och komplicerad historia, sci-fi-logik ni vet...), och mördar enligt det litterära mönstret. Avsnittet innehåller till och med en scen där Doktorn samlar alla inblandade i  biblioteket på det engelska lantgodset där de befinner sig, för att peka ut den skyldige, enligt sann pusseldeckarpraxis.

Avsnittet ger också en förklaring till det verkliga mysterium som Agatha Christie var involverad i: Hennes försvinnande 1926.

Nedan ett snyggt gjort bildspel från The Unicorn and the Wasp, till musiken Come fly with me (kul indirekt referens till Tardis, doktorns tids- och rymdskepp, där) med Frank Sinatra.

Uppdaterat: Det klippet har tyvärr plockats bort från youtube, så jag ersätter det med "Detox-scenen" (eller som den som laddat upp den kallar det "Detox Harvey Wallbanger"), en av de roligare i detta avsnitt. Om en alien (Doktorn) möter Agatha Christie och blir cyanidförgiftad så skulle alltså detta kunna utspela sig... Säger bara "something is inhibiting my emzymes"...
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar