måndag 4 juli 2011

Guldkorn ur hyllorna: Suits me

Efter en svettig och dammig förmiddag (började klockan 07...) har jag åtminstone rensat bland tidskriftssamlarna (för att få plats med mera böcker) och sorterat in nya biografier i biografihyllan, och kanske hälften av de nya deckarna i deckarhyllan... Med andra ord har jag kommit så långt i det arbetet att det blivit dags att sätta sig ner och presentera den utvalda biografin:

"Suits me; the double life of Billy Tipton" skriven av Diane Wood Middlebrook

En biografi över jazzmusikern Billy Tipton som tar sin början i och med Billys död 1989 och den upptäckt som då följde: Under kläderna var Billy, som levt som man så länge någon i omgivningen kunde minnas, en kvinna. En chock för människor omkring honom förstås, och något av ett scoop för media, eftersom han var känd nog för att många skulle veta vem han var. Billys exfru försökte hindra att nyheten läckte ut, genom att arrangera en snabb kremering, och avkräva tysthetslöfte av personalen på begravningsbyrån. Försent, dock, eftersom rättsläkaren som gjort obduktionen tipsat en journalist om att det fanns något intressant att hämta i dödsattesten.

Eftersom Billy själv var död när nyheten om hans bakgrund blev offentlig, och eftersom han inte själv efterlämnat något skrivet om det, eller, tycks det, egentligen ha pratat om det med någon, så kan ingen egentligen veta varför han valde att leva som man, eller hur han tänkte och kände kring det. Det gäller givetvis även Diane Wood Middlebrook som skrivit den här biografin.

Vad hon kan göra, däremot, är att gå till de källor som finns och utifrån dem berätta om Billys liv från barndomen och ända till slutet, och det gör hon med den äran.

Rekommenderas alltså!

Läs första kapitlet här

Kan köpas från Bokus, Adlibris eller Amazon

Nästa del i bloggserien: deckare.

Stay tuned...

---
Uppdaterat kl. 19:21: Såg att jag skrivit bibliografier istället för biografier i början av bloggposten, har ändrat det nu. Misstänker starkt att det berodde på att jag satt och grunnade på just ett par bibliografier som på något sätt borde krånglas in i biblioteksvetenskapsavdelningen, som dock är precis full och i så fall måste flytta på sig, och var då i så fall? Vad hjärtat är fullt av skriver fingrarna ibland på tangenterna också...

Uppdaterat fredag: Men det var väl självaste... Jag hade fortfarande lämnat kvar ett par "bibliografi" orättat. NU tror jag i alla fall att det är rättat hela vägen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar