fredag 1 april 2011

Till synes alltid aktuell. Tyvärr.

Nils Bolanders dikter läste jag mycket som barn/ung, och hörde ofta mamma läsa högt också. Han utökade på egen hand mitt ordförråd ett ganska stort stycke, när jag slog i ordboken för att få veta vad det där ordet i dikten, som jag aldrig hört förut, betydde.

Den dikt jag valt till denna veckas fredagsdikt är en dikt av honom, som till synes alltid är aktuell. Dessvärre. Tänk om det fenomen han skriver om här vore något passerat och inaktuellt i den kristna kyrkans historia. Tänk om.

Men tills det är det, förtjänar Bolanders dikt om sjukdomen till döds att läsas, och läsas igen. Och visst är "bibeltrogen hedendom" en sorgligt passande rubrik på självgod, ängslig och hatisk fundamentalism.

Sjukdomen till döds. 


Detta är sjukdomen 
till döds:
Att vara på jakt efter
skiljetecken i Betlehems ängder –
en riddare av Komma
och Semikolon.
Att samla på 
lagparagrafer
i andelös notarieiver,
en expert på
biblisk författningssamling,
så att man glömmer 
det verkliga innehållet,
ärendet på liv och död,
den darrande pilen
från Guds båge
rakt i hjärtats tavla.
Att skadeglatt
spetsa medmänniskorna
på bibelordens vassa spjut
i stället för 
att låta Ordets värjspets
genomborra
den egna själen


– – –


Bibeltrogen
hedendom.

4 kommentarer:

 1. Vad det förvånar mig-INTE att vi läst Bolander båda två som unga! Vi gjorde till och med en metal-version av en av hans dikter, vi satte musik till den. Jag har för stunden glömt namnet på dikten. Vi gjorde den på scen också med mitt och brorsans metal band. Får damma av de där gamla dängorna och se efter vilken det var.Den handlade om att klippa klorna på lejonet av Juda, har jag för mig.

  Den här dikten är så bra, så bra-den säger bara allt.

  SvaraRadera
 2. Det låter som spännande tolkningar! Du får ladda upp dem som ljudfiler nånstans. Den där med lejonet av Juda som blivit en spinnande huskatt är en annan av Bolanders bästa dikter. Den om den store skrothandlaren Jesus Krist är en annan favorit.

  SvaraRadera
 3. Just så var det. Får fixa till våra gamla låtar digitalt så fler får "åtnjuta" dessa pärlor;)

  SvaraRadera
 4. En av Nils Bolanders starkaste dikter - och det vill inte säga lite....jag förälskade mig också i hans diktbning som mycket ung-och jag älskar den ännu

  Kram/mammie

  SvaraRadera