tisdag 5 april 2011

Skärpning länsstyrelsen i Blekinge!

###

Den 75-årige mannen hade bott och levt med sin sambo sedan han var 35, det vill säga i 40 år, när hon avled. Ändå anser inte länsstyrelsen att hon kan räknas in i kategorin "annan närstående person" och nekar därför att låta begrava henne i mannens familjegrav. Detta trots att det inte bara är mannens egen önskan, utan en önskan som delas av övriga familjen.

Flera kommentarer jag sett är inne på att detta knappast kan vara Länsstyrelsens bord överhuvudtaget. Nu är det förvisso det, rent formellt, men kanske borde systemet göras om så att byråkraterna och pappersvändarna kallas in först när, och om, det uppstår en tvist mellan anhöriga som måste avgöras. Och tills dess att den ändringen genomförs borde Länsstyrelsen ha anständighet och förnuft nog att låta ärenden där ingen tvist föreligger vara rena formsaker, och låta de som äger gravrättigheterna avgöra själva vilka som är deras närstående.

Ser man saken ur ett mer krasst perspektiv kan det knappast heller räknas som vettig användning av våra skattepengar att betala folk för att utan grund försvåra för sörjande. Om de anställda på våra länsstyrelser inte har mer angelägna arbetsuppgifter än så är det kanske dags att skala ner de myndigheterna något.


Kort och gott: Här krävs i första hand en lagändring, men i brist på det, en skärpning!

Se även nyheten hos:
Dagen
SVT
Sveriges Radio
och
Sydöstran

4 kommentarer:

 1. Fy F*N så omänskligt!!!! GAH! Sånt här gör Tofflan ARG!!!

  SvaraRadera
 2. Människor med LITE makt är ofta de man ska akta sig för. De har dels ett hävdelsebehov (för att de inte har MER makt) och dels möjligheten att hävda sig genom att använda den lilla makt de ändå har över vissa människors liv. Tror att alltför många myndighetspersoner kvalar in i den kategorin, tyvärr.

  Annars kunde man ju önskat sig lite vanlig medmänsklighet och hyfs.

  SvaraRadera
 3. Har själv varit dödgrävare på Poikkijärvi, Jukkasjärvi och Kiruna kyrkogårdar och det verkar väldigt mystiskt det där tilltaget. Har aldrig hört talas om liknande maktfullkomligt svammel.

  SvaraRadera
 4. Nej, mystiskt är det. Och maktfullkomlighet är nog precis vad som är pudelns kärna.

  SvaraRadera