tisdag 14 december 2010

Adventskalendern: Lucka 14

Bakom lucka fjorton i bloggens kalender hittar vi ett reklamvykort för cyberkirken.dk, den danska Folkekirkens webkyrka. Kortet är en gång plockat vid besök i Skelgårdskirken på Amager i Köpenhamn, tillsammans med goda vänner som just då hade sin tillhörighet i den kyrkan.



Det blev senare använt som bokmärke i både "Julfritt" av John Grisham (originaltitel: "Skipping Christmas") och "Grabben i graven bredvid", av Katarina Mazetti, som var "julböckerna" det år då vi firade julen i Köpenhamn.

Bokmärket påminner mig om mycket. Inte minst om just Skelgårdskirken. En mysig, mycket lågkyrkligt präglad, kyrka. Eller, frikyrkligt präglad nästan. Faktum är att den är så frikyrkligt präglad att första gången jag var på gudstjänst där "visste" jag genast var dopgraven var belägen... Ända tills det gick upp för mig att det givetvis var en kyrka utan dopgrav, då den hör till den lutherska och inte den baptistiska traditionen... Could have fooled me, som man säger... Och gjorde det uppenbarligen också...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar