tisdag 22 mars 2016

En renhetstörstande rabbi från Galileen: träd ut i templet

….En annan aspekt på utsändandet av lärjungarna

I förra delen nämnde jag utsändandet av Jesu lärjungar, två och två, och vad instruktionerna om att de inte skulle ta med sig mat säger om hur de skulle bemöta människor de kom till. Men instruktionerna till lärjungarna säger något ytterligare när vi ser dem mot bakgrund av den samtida judendomen.

Ännu intressantare blir Jesu föreskrifter när han sänder ut lärjungarna om vi sätter dem i relation till vad vi vet om de föreskrifter som fanns kring hur en pilgrim skulle gå in i templet. De överensstämmer nämligen.

I Mishnah finns en föreskrift om att en pilgrim som kommer till templet, bör inträda i det utan mat, sandaler, stav, väska, pengar, även somliga klädesplagg skulle lämnas utanför templet. (Berakhot 9:5)

När Jesus skickar sina lärjungar till de judiska byarna och städerna med vad som kan tyckas vara oresonligt hårda restriktioner kring vad de fick ha på sig och med sig, så säger han alltså åt dem att de ska gå in i alla byar och städer de kommer till som om de trädde in i templet. De ska betrakta dem som helig mark, och de människor som möter dem med vänlighet och gästfrihet ska de betrakta som rena. 1 kommentar:

  1. Här är Berakhot 9:5
    https://en.wikisource.org/wiki/Translation:Mishnah/Seder_Zeraim/Tractate_Berakhot/Chapter_9/5

    Det får en ju att undra - om nu någon Jesus någonsin sade det som man säger att han sade, osv - om den bokstavliga betydelsen öht var avsedd.

    Man undrar onekligen om detta är ord tillkomna före eller efter templets förstörelse. Även om de är tillkomna före, får de rimligen en annan betydelse efter.

    SvaraRadera