lördag 17 januari 2015

Språkpolisen kallar in förstärkning: Detta med "de" och "dem". Och "de".

...Med varm hand lämnar språkkonstapeln över till lektor Maia Andréasson från specialstyrkan ... eller ... eh ... från Göteborgs Universitet menar jag.

Titta på den här videon så kommer du aldrig mer göra fel när du skriver de eller dem!
PS. Ett ytterligare knep finns här

3 kommentarer:

 1. hen -- henom?

  Även ett könsneutralt pronomen behöver ju en objektsform! "Henom" är i min mening ett bra mellanting mellan "henne" och "honom", på samma sätt som "hen" är ett mellanting mellan "han" och "hon".

  (Jag säger inte att jag är ensam om det här, men det behöver uppmärksammas, för många tror verkligen att hen saknar objektsform!)

  SvaraRadera
 2. Jag anser också att objektsformen av hen är henom! Och det var så jag fick lära mig det när hen började lanseras i svenskan. Men det verkar inte användas på det sättet längre.

  Det är lite synd, för det gör att det finns en inkonsekvens mellan hen å ena sidan, och han/hon å den andra, istället för att göra det till tre jämförbara pronomen. Jag tror att förklaringen är att den yngre generationen (som ju är de som använder hen flitigast) har lite svårt med att skilja på subjektsformer och objektsformer öht.

  SvaraRadera
 3. PS. Och må autocorrect brinna i Gehenna om det ytterligare en gång tvångsändrar henom till honom. Har nu redigerat kommentaren ovan tre gånger p.g.a. det.

  SvaraRadera