tisdag 1 oktober 2013

Doctor Who-teologi. Typ.

Jag har ju tidigare bloggat om teologiska teman i Torchwood, närmare bestämt om Captain Jack Harkness som Messias- eller Kristusfigur, och om retcon-scenen i avsnittet Adam (säsong 2, avsnitt 5) som en slags nattvard.

Tänkte nu slänga in en liknande post om Doktorn, alltså Doctor Who. Närmare bestämt handlar det om upplösningen i avsnittet Last of the Time Lords. Man skulle kunna fördjupa sig i karaktärerna och handlingslinjerna, bara i det avsnittet, i oändlighet, men låt mig bara mycket förkortat och förenklat säga så här:

The Master är, precis som The Doctor, en Time Lord. Men till skillnad från Doktorn, som använder sina förmågor till mänsklighetens försvar så använder han sina för att förgöra och dominera människorna och planeten jorden. Här har han helt tagit makten över jorden (eller, tror åtminstone att han har det), och tillfångatagit Doktorn.

Martha Jones är Doktorns medhjälpare (Companion) och har rest runt på den av The Master ockuperade jorden, och hållit sig gömd med hjälp av ett perceptionsfilter, för att samla de delar hon behöver för ett vapen som ska förinta The Master.

Martha har sedan blivit förrådd av en desperat person som hoppades kunna rädda sin son genom att  ge The Master vad han behövde veta för att hitta henne och förstöra vapnet.

Allt hopp är alltså ute. Eller? Kanske inte.

När The Master så har hånat Martha tillräckligt för vapnet som han förstört, och hur hennes plan på att besegra honom gått om intet, så tar hon ordet och säger:

Martha: Do you know what I was doing, traveling the world?
The Master [föraktfullt]: Tell me
Martha: I told a story. That's all. No weapons. Just words. I did just what the doctor said. I went across the continents, all on my own. And wherever I went, I found the people, and I told them my story. [inskjutet i klipp: 'He has saved your lives so many times, and you never even knew he was there. I know him'] I told them about the Doctor [inskjutet i klipp: 'I love him']. And I told them to pass it on. To spread the word so that everyone would know about the Doctor.
The Master: Faith and hope!? Is that all?
Martha: No. 'Cause I gave them an instruction. Just as the Doctor had said
[The Doctor, inskjutet i klipp: 'Use the countdown']
I told them, that if everyone thinks of one word, at one specific time...
The Master: ... NOTHING will happen! Is that your weapon? Prayer!?
Martha: Right across the world, one word, just one thought, at one moment, but with fifteen satelites.
The Master: What?
Captain Jack: The Archangel Network.
Martha: The telepathic field. Binding the whole universe together, with all of them, every single person on Earth thinking the same thing, at the same time. And that word is Doctor.

[Doctorn återfår gradvis sin styrka och storlek och befrias ur sin bur]

The Master: Stop it! No, no, no, no, you don't!

Alla Överallt: Doctor, Doctor, Doctor, Doctor

The Master: I order you to stop!

The Doctor ["återuppstånden"]: 
One thing you can't do: Stop them thinking.
Tell me the human race is degenerate now. When they can do this.
[Doktorns återuppståndelse fullbordas]

The Master [samtidigt som han skjuter mot doktorn med laserstrålar som bara 
studsar av densamme]: No!
The Doctor: I am sorry. I'm so sorry.
The Master: Then I kill them!
[Han riktar sin sitt laservapen – laser screwdriver  – mot Doktorns vänner. Doktorn sträcker sin hand mot den och den slits ur The Master's hand och landar på golvet]
The Master: You can't do this! You can't do this! Stop!

The Doctor: And you know what happens now.
[Han svävar mot the Master]
The Master: No! No!
[the Master backar undan]
The Master: No! No!
The Doctor: You wouldn't listen, 'cause you KNOW what I'm gonna say.
[the Master har backat ända till väggen och kryper ihop för att skydda sig,
Doktorn landar på golvet, går fram till honom och...
... tar honom i sina armar]
The Doctor: I forgive you.

Slutklämmen, förlåtelsen, finns i den översta videon nedan. Hela scenen i den nedre videon.


Här behöver man förvisso inte ens använda särskilt mycket fantasi för att se de teologiska parallellerna. Till och med termerna finns ju där: faith, prayer, archangel, etc. Och även där inga teologiska termer används är ju temat nästan övertydligt.

Samtidigt är det en långt mindre krigisk och blodtörstig Kristus här än i stora delar av kristendomen. Inte bara för att det ultimata vapnet visade sig vara berättande och "bön", utan även, och kanske framförallt, för att han är en Kristus som INTE slänger sin ärkefiende i något brinnande Gehenna. Eller skickar sina himmelska soldater till en sista, bokstavlig, strid (som i mycken kristen eskatologi). Utan som besegrar honom genom att förlåta honom (förvisso dör han ändå, men för att han själv väljer det, som en sista desperat krigsakt, den enda som återstår, vägrar han att regenereras och överleva, och dör i en gråtande Doktors armar, men det är ju ändå något annat än att övermannas och dödas i strid).

Jag vet inte hur ortodoxt det är. Men jag älskar det. *Även* ur teologiskt perspektiv.

And  you KNOW what happens now! [...] I forgive you.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar