fredag 8 mars 2013

Tidsresa med ångbåt!

Vi (eller snarare Anna) har ägt uppslagsverket Nordisk Familjebok, i den så kallade Uggleupplagan (2:a upplagan, som kom ut i 38 band 1904-1926) i ... hmm... jag vet inte exakt men jag vet att det var en födelsedagspresent från mig till henne och att vi bodde i den första bostaden vi delade, så åtminstone sen 1996, eventuellt sen 1994... så... rätt länge alltså.

Under den tiden har vi förstås slagit upp ord i den, vi har också med jämna (eller ojämna) mellanrum skakat damm ur den, och vi har flyttat tre gånger (den har alltså åkt ner i och upp ur flyttkartonger så många gånger).

Ändå var det inte förrän i denna vecka, när jag fick för mig att slå upp "Brask" (i band 4, som hör till dem som utkom 1904) som en liten, liten ficktidtabell plötsligt lösgjorde sig från den plats där den, tydligen, tjänat som tillfälligt bokmärke. Inget konstigt med en ficktidtabell som bokmärke, man petar ju ofta in bara det papper man råkar ha för handen; Reklamblad, tidtabeller, vykort etc.

Det märkliga med detta tillfälliga bokmärke var att det var en tidtabell för ångsluparna (i detta fall: små ångbåtar i passagerartrafik) på Stockholmsvattnen (den angör, enligt påskrift, Logårdstrappan, Strandvägen, Lidingön, Värtahamnen, Djurgårdsbron och Lidingöbro Värdshus m. fl. ställen), från juli 1906.

Om vi tycker att vi har haft uppslagsverket i vår ägo lång tid är det alltså ändå inget mot den tidsrymd som en liten ångbåtstidtabell legat där som bortglömd påminnare om en förmodat viktig sida. När detta band av "Ugglan" kom innanför vår dörr hade, troligtvis, den här tidtabellen redan legat där mellan boksidorna i omkring 90 år.

När jag plockade upp den lilla papperslappen och tittade på den såg jag plötsligt för mig någon i början av förra seklet, som slagit upp ett ord i sitt alldeles nya och dagsaktuella uppslagsverk. Så nytt och dagsaktuellt att det ännu hade bara de första 5 banden, det sista bandet var helt sprillans nytt (band 1-4 kom 1904, och band 5 kom 1906, det år som tidtabellen är från). Kanske händer något som avbryter läsningen, kanske känns något med det som står där så viktigt att det bör markeras så att det går lätt att hitta tillbaka till det. I vilket fall som helst tar vår läsare ett litet papper som råkar finnas till hands, kanske ligger det i en ficka eller på bordet, en tidtabell för ångbåtarna i stan och petar in den där....Kanske glöms det helt bort sen. Och kanske är det snarare så att uppslagsordet är så viktigt att bokmärket får ligga kvar. Kvar blir det hursomhelst...

... Tills det trillar ut över hundra år senare i en landsände omkring 60 mil från det Stockholm där ångsluparna för länge sedan slutat gå i reguljär passagerartrafik (enstaka ångfartyg går fortfarande i en slags museiturer, men den reguljära persontrafiken sköts med aningen modernare båtar).

Det är sånt som ger mig gåshud och lyckokrypningar över hela kroppen. Jag älskar att hitta påminnelser om och ledtrådar till tidigare läsare i böcker, och just denna lilla tidtabell tar sig raskt in på förstaplatsen på min topplista över dylika fynd.2 kommentarer: