torsdag 7 juni 2012

Med inspiration från Google statistics

Att titta på vilka sökord (och fraser) som används för att hitta hit till bloggen är alltid kul, och ibland hittar man dessutom något man vill respondera på så att säga. Till exempel idag. Jag såg nämligen sökorden skola+frånvaro+Filemaker, och antog att det som söktes var ett sätt att hålla reda på elevers frånvaro via Filemaker.

Det är ju busenkelt att bygga något sådant själv i Filemaker, för den som är intresserad och bara lite bevandrad i utveckling av databaser i Filemakermiljö. Men om man inte råkar vara en sån eller ha en sån på sin skola, så finns det förstås också färdiga lösningar att hämta.

Till exempel på Filemakers supportsida för skolor, The FileMaker School, kanske särskilt under fliken  Teacher desktop. Där man bland annat hittar utvecklaren http://www.smart-school.co.uk/  som har flera olika lösningar för skolanvänding, inklusive en för att hålla reda på närvaro/frånvaro (se mer på deras hemsida).

Det finns både gratislösningar och betalversioner (de från smart-school tillhör den senare kategorin), och chanserna att hitta nåt bra ökar förstås, som alltid, om man är beredd att betala.

Eftersom jag hör till de där databasnördarna som tycker det är kul att pilla själv så har jag aldrig använt någon färdig template, och kan därför egentligen varken rekommendera eller avråda från någon särskild. Bara peka ut var de finns.

Är man inte nöjd med de färdiga, utan vill ha en skräddarsydd lösning för den egna skolan, så kan jag också tipsa om att det är något som jag tror vilken FileMakerutvecklare som helst kan hjälpa till med. Och att det är ett så pass lätt jobb att arbetstimmarna som ska betalas för inte kan bli alltför många.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar