torsdag 1 mars 2012

Om Sherlock

I helgen som gick sträcksåg vi TV-serien Sherlock. Vi hade nämligen fått hem den DVD-box med säsong ett som vi beställde från Amazon för ett par veckor sedan. Och efter att ha sett säsong ett färdigt (det är ju trots allt bara tre avsnitt, om än långfilmslånga, per säsong), så ville vi omedelbart gå vidare till säsong två (som vi hade sedan tidigare). Det kan ju ha haft något att göra med den där cliffhangern i slutet av första säsongens sista avsnitt förstås... Men också med att det helt enkelt är en fantastisk modernisering av Sherlockmyten.

Det som är så fantastiskt är att det är både extremt troget sin förlaga, ner på detaljnivå, OCH en helt fungerande adaption till nutid. Ta bara en sån sak som det första mötet mellan Dr Watson och Sherlock.

I A study in Scarlet av Arthur Conan Doyle är Sherlocks första replik till Watson: "You have been in Afghanistan, I perceive" I A study in Pink (som är avsnittstiteln på Sherlock säsong 1, avsnitt 1), lyder replikerna i deras första möte så här:

Sherlock Holmes: Afghanistan or Iraq?
Watson: Sorry?
Sherlock Holmes: Which was it, Afghanistan or Iraq?

Att inte nöja sig med att låta Sherlock demonstrera sitt intellekt för Watson genom att visa att han kan läsa hans bakgrund på hans person, liksom sin förlaga, utan också låta även den nutida Watson vara just precis en person nyss hemkommen från Afghanistan (för det är han alltså, han var där som militärläkare), det är bara ett exempel på den noggrannhet med detaljer som är så imponerande och underhållande.

Och, kanske, så typisk för en BBC-produktion.

Att man har låtit den detaljkänslan prägla också kringproduktionen, eller marknadsföringen, gör ingenting sämre. Den nutida Watson skriver, precis som sin förlaga, ner äventyren med Sherlock. Men, eftersom det är i nutiden han lever, så är det förstås inte dagbok han har, utan en blogg. Och den bloggen finns, förstås vill man tillägga, faktiskt på nätet. Här, närmare bestämt. För den som sett serien är bloggen inte bara trogen de glimtar man fått se på TV-skärmen, utan också full av hintar och referenser. Kan alltså också rekommenderas.

Trailer för säsong ett nedan.>


5 kommentarer:

 1. Alltså, det här gör du för att djävlas med mig! ;-) Nu blev jag ju otroligt sugen att titta på Sherlock! Det tror jag bestämt att jag ska belöna mig med så snart min nya TV är på plats, vilket förresten förhoppningsvis är i morgon. Nu kan ni börja förvänta er en inbjudan till TV-kväll snart. :-) (Har just fått hem två DVD-boxar. Millennium-trilogin och Bourne-trilogin.)
  //B

  SvaraRadera
 2. Jaså, i morgon redan! Laddat för TV-helg då alltså...

  Självklart måste man mata på med TV-serier till dig, så att du ständigt har nya serier att följa, hur skulle det gå med världen annars ;-)

  Millenium är ju bra! Bourne-triologin... tror jag inte att jag har sett. Material för en videokväll i Lund där, helt klart ;-)

  SvaraRadera
 3. Reb! Jag läser nästan allt av dig på bloggen (inkl uppsatser, frikyrkiskan mm). Ja, jag läser något nästan alltid! Svårare att hinna skriva, och kommentera - även om jag tänkt göra det. Ibland försvinner tankar, tillfällen och associationer.
  Men: Sherlock - var har jag sett honom?! Jo, i Tinker, Tailor ..
  Och Watson? Jo, i Love Actually. Martin Freeman ÄR Bilbo i En hobbits äventyr!
  Musik ikväll: Cohens Old Ideas och First Aid Kit.
  Kvällsfilm på TV: Bourne III!/ Jan

  SvaraRadera
 4. Hej Jan!

  Roligt att höra ifrån dig!

  Hmm. Tror inte jag har sett något av det du nämner, så något att se fram emot då alltså! Martin Freeman dyker också upp i Shaun of the Dead (zombiekomedi, kan rekommenderas också...). Fast han gör en relativt liten roll där.

  Låter som en skön fredagskväll! Här blev det sen middag och sen tidigt sovande (lång vecka...).

  PS: Visst är det väl något knas med tidsangivelserna på kommentarerna här? Jag får se vad den här kommentaren klockas som.

  SvaraRadera
 5. PS2: Jo, definitivt något knas. Min klocka är i varje fall inte midnatt...

  SvaraRadera