tisdag 21 februari 2012

Nyläst: Postcard killers

I en boklåda utanför ett antikvariat i Göteborg hittade jag ett antal pocketdeckare till humant pris. En av dessa var Postcard killers, som är skriven av Liza Marklund och James Patterson tillsammans.

Nu, ett par veckor senare, är den inte bara inköpt utan också läst. Och jag måste säga att den var långt över mina förväntningar. Det kan förstås möjligen komma an på vilka förväntningar jag hade... Men, faktum kvarstår, Marklund och Patterson är en (otippat) bra författarduo.

Berättelsen har driv redan från början, och kompletterar med en skicklig twist i slutet. Ska förstås inte avslöja twisten, utan nöjer mig med att säga att man som läsare tror att man sitter med lösningen på gåtan (om vem/vilka mördaren/mördarna är) redan från början, men att en avgörande detalj undanhålls till slutet. En detalj som faktiskt, i viss mån, förändrar svaret på frågan: Vem gjorde det?

När det gäller presentationen av bokens handling i stort tänker jag vara lat och stjäla förlagets:

"Medierna kallar dem the Postcard Killers


De är unga, vackra och välutbildade. Och de skär halsen av unga människor över hela Europa. Eftersom de postar vykort till en journalist i varje stad där de dödat är rubriken given: The Postcard Killers har mördat igen.


NU HAR DE KOMMIT TILL STOCKHOLM
Det inser Dessie Larsson, journalist på tidningen Aftonposten, för hon har precis hittat deras kort i sitt postfack.


Tillsammans med Jacob Kanon, mordutredare från New York, dras hon motvilligt in i våldsverkarnas vanvettiga värld. Jacob Kanon har varit mördarna hack i häl i ett halvår, och hans skäl är djupt personligt. Hans dotter Kimmy är ett av deras offer.
Han har bara ett mål i livet:
DE SKA JAGAS TILLS HELVETET FRYSER


Jacob och Dessie befinner sig snart i en accelererande spiral av våld och död. Vilka är mördarna? Vad driver dem? Hur kan de stoppas? Till slut återstår bara en rasande kamp mot klockan och tusen kilometer norrländsk asfalt."

Köp den på

svenska
Bokus (pocket)
Bokus (inbunden)


Bokus (ljudbok) – rea just nu!
Adlibris (pocket)
Adlibris (inbunden)
Adlibris (e-bok)
Adlibris (ljudbok)


engelska
Bokus (pocket)
Adlibris (ljudbok)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar