tisdag 7 februari 2012

#homoriot (och andra #riots)

I förra veckan startade Robert Jacobsson (på Twitter känd som @jacobssonrobert) hashtaggen #homoriot för att synliggöra den vardagliga diskriminering som homosexuella möter. Den blev en verklig riot på twitter, och följdes snart av #biriot, #transriot, #queerriot och #blatteriot (med motsvarande syfte, fast för delvis andra grupper). Läs mer om detta i Sveriges Radios artikel.

Å ena sidan kan ju sådant vara svårt att få fram på 140 tecken (som är utrymmesgränsen för en post på twitter). Å andra sidan kan just utrymmesgränsen göra uttrycket mer koncentrerat. Själv hittade jag ett Twittercitat (som jag däremot dessvärre inte hittade upphovet till), som jag tycker säger precis allt och lite till. Nämligen:

"Testa att vara en marginaliserad grupp? Ljug lite för varje person du möter under en dag. Hur mår du på kvällen?" 

Jag taggade med #homoriot och #biriot, men hade egentligen lika gärna kunnat tagga med #transriot och #queerriot också (om det inte vore för att den där 140-teckensgränsen gör att man får vara ekonomisk även med taggarna...). För det är ju precis så det är. Och jag tror, utan att i och för sig kunna veta det, att det också är en bild som man kan ta till sig även om man själv saknar de erfarenheterna.

Pröva gärna den tanken! Särskilt om du hör till dem som tycker att hbt-personer väl "inte behöver skylta med det" (alltså: att icke-heterosexuella bör låtsas att de är heterosexuella av hänsyn till just heterosexuella).

2 kommentarer:

  1. Ha ha, jag måste skapa ett religiouswackoriot, för just så bemöts ju kristna konvertiter , precis som de homosexuella, som hotas av dödstraff de med i sina hemländer av svenska migrationsmyndigheter: "man behöver ju inte skylta med det".

    SvaraRadera
  2. Jo, det är ju exakt samma formulering och attityd det där (synd bara att väldigt många som är emot utvisningarna av de religiösa flyktingarna inte alls ser den likheten...). Och ett religiouswackoriot vore något av andra skäl också, finns ju mycket av religionsfobi i det här landet.

    Finns du på twitter? Skulle gärna följa dig där i så fall.

    SvaraRadera