måndag 23 januari 2012

Självbilden och verkligheten

Vi i Sverige har en bild av oss själva och vårt land som oerhört framsynta och progressiva, särskilt när det gäller mänskliga rättigheter, jämställdhet mellan könen, handikappfrågor, sexualitet och familjefrågor.

Och när något förslag föreligger om att ta ytterligare ett steg på något av de områdena så formuleras alltid tvekan som en tvekan kring möjligheten och rimligheten i att Sverige drar ännu mer ifrån övriga världen (för att vi redan ligger absolut främst är vi ju övertygade om). Att resten av världen, underutvecklad som den är jämfört med Sverige, kanske inte är redo för ytterligare ett utvecklingssteg i Sverige...

I verkligheten är det förstås inte så. Sverige ligger långt, långt efter många länder på i stort sett alla de områdena. Och i vissa avseenden halkar vi dagligen allt längre efter.

Tänkte på det när jag såg kommentarerna till en artikel om att en gång för alla ta bort den sista resten av vårt rashygieniska tänkande från 1930-talet från vår lagstiftning. Det vill säga, att avskaffa tvångssteriliseringarna av de människor som vill byta juridisk könstillhörighet.

För det är alltså den juridiska könstillhörigheten det handlar om, även om många som diskuterar det (och som försvarar lagen) trasslar in sig i diskussioner om vilka kirurgiska ingrepp som ingår i könskorrigerande kirurgi.

Och det är alltså just ett förbud mot fortplantning det handlar om, den som vill ha ett nytt juridiskt kön är också förbjuden att låta spara spermier eller ägg, förutom att denne också måste bevisligen "varaktigt sakna fortplantningsförmåga" (det är lagens formulering).

Och det är alltså just TVÅNGSsterilisering det handlar om. När kristdemokrater och andra säger att det blir missvisande att använda det ordet, eftersom dessa personer (underförstått: till skillnad från de som tvångssteriliserats tidigare i svensk historia) har ett val, så visar de inte bara upp en häpnadsväckande cynism (sen när är vård för ett tillstånd som enligt världens eniga psykiatriska expertis är livshotande ett fritt val, snarare än ett livsnödvändigt behov), de visar också att deras kunskap om den svenska historien på området är obefintlig. Även merparten av steriliseringarna av så kallade sinnesslöa, och andra vars gener man inte ville låta vidarebefordras i den svenska stammen, var i det avseendet "självvalda". Det vill säga, steriliseringen sattes som villkor för antingen tillgång till vård (abort på villkor att kvinnan steriliserade sig), eller som villkor för frihet från tvångsvård (utskrivning från anstalt för sinnesslöa på villkor att patienten underkastar sig sterilisering).

Kommentarerna till artikeln jag såg handlade just om det där vanliga att om vi ändrar på det kravet så springer vi ifrån resten av världen alldeles för mycket.

Samtidigt, på en annan sajt, där människor från just övriga världen protesterar mot att vi fortfarande har rashygientänkande i lagboken, används ord som archaic (=arkaisk, föråldrad), outdated, antiquated och barbaric för att beskriva vår nuvarande lagstiftning. Och många som kommenterar säger att de är chockerade över att höra att Sverige stannat kvar i Nazitiden, eller skriver att det är en lag de inte förväntat sig "in a so called developed country". Se skärmdumpade bilder nedan för bara ett par exempel, eller gå till nämnda sajt för att se nytillkomna kommentarer där (de senaste fem visas).

Medan svenskarna frågar sig om vi verkligen kan tillåta oss att gå så långt FÖRE övriga världen, undrar alltså resten av världen hur i allsindar Sverige kunde halka så obegripligt långt EFTER i demokrati, mänskliga rättigheter och så kallad civilisation.

Frågan är, kan vi ta till oss den verkligheten, eller är vi för fast i vår självbild?

-----
* Text på översta bilden: "This is so unbelievable, I had to research it myself. This policy would shock me if it were coming from Iran or China. But I was certain this kind of policies died in Europe with Hitler. Shame on you! Tim from new Zeeland less than a minute ago"

Text på nedre bilden: "Such a law CLASHES with the image of Sweden I have always had. It DOES sound like a carryover from REGRETTABLE, INHUMANE ideas in the 1920's and 1930's. Most nations have moved on from those years! Peter from United States 1 minute ago"

4 kommentarer:

 1. Man kan också påminna om att Sverieg fortfarande har sameskolor och försöker lösa konflikter mellan samiska barn och lantalaisetbarn i Karesuando genom att införa ännu striktare apartheid i skolan. Ivrigt påhajade av etnocentriska tokar som tror att rasism är en god grund för ett samhälle. Positiv eller negativ så är rasismen enbart ond och det är skam Att Sverige tillämpar dylik lagstiftning idag.

  SvaraRadera
 2. Jo, vi är helt enkelt något helt annat under vår fina yta, än det vi tror oss vara, och det vi visar upp (eller försöker visa upp) för världen.

  Men för att ändra vår verklighet behöver vi först justera vår självbild, så att vi ser att det finns något att förbättra.

  SvaraRadera
 3. Håller helt med dig i den här frågan (och kanske faktiskt i det mesta) kära dotter.
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Jag har ju lärt at den bästa... Kramar tillbaka!

  SvaraRadera