måndag 2 januari 2012

Midsomer Murders goes Wicker Man

Har just sett Night of the Stag, asvnitt 6 i säsong 14 av Midsomer Murders (fast på svensk TV blir det avsnitt 2 i serien, eftersom säsong 14 här delats i två serier av avsnitt, varav den första sändes i somras och den andra nu).

Svårt att inte se en homage till den gamla brittiska kultfilmen The Wicker Man (den från 1973, med Christopher Lee) i det här avsnittet, tyckte vi. Eller åtminstone känns temat med uråldriga riter och förkristen religion som i hemlighet levt vidare på den brittiska landsbygden som väldigt mycket hämtat därifrån. Liksom, förstås, att detta döljs av ett helt samhälle, ett samhälle som med orden i Midsomer-avsnittet är ett väldigt "tight knit society".

Gillade du det här avsnittet av Midsomer Murders och inte har sett The Wicker Man, så är det helt klart ett filmtips att överväga. Men om du inte gillade det så kan du nog stå över den filmen... Själv har jag sett originalet från 1973, men inte nyinspelningen från 2006, så det är kanske ett filmtips att överväga för mig...

En annan reflektion är att skurkarna i Midsomer Murders nu är mer renodlat frånstötande, jämfört med det tidigare som var frånstötande på ett...tja, inte sympatiskt vis kanske... men med mer humor.

6 kommentarer:

 1. Precis så tänkte jag om säsongens två avsnitts skurkar! Kul tips, har aldrig hört om the Wicker Man, nu ska här filmfrossas!

  Dessutom gillar jag kusin Barnaby och hans fru. Joyce var ju hemmafru, känns lite för sagoaktigt för mig.Det är en saga, jag vet, men ändå... vid hemmafruar går min gräns=)

  SvaraRadera
 2. Jo, lite tröttsamt blev det ju i längden med att Joyce inte kunde laga mat (enligt både Tom och dottern), men att det tydligen ändå var att äta på restaurang som var det enda alternativet till att just hon lagade mat...

  En annan stor fördel med John Barnaby är att han spelas av Neil Dudgeon som spelade George Moody i Mrs Bradleys Mystrerier ( http://www.imdb.com/title/tt0167667/ ) – som också verkligen kan rekommenderas!

  SvaraRadera
 3. Ska leta fram dessa mysterier, jag är skamligt förtjust i brittiska mord!

  Ja, det där med Joyce och matlagningen är ju bara så trist. Om hon nu ändå måste pyssla om frisk man och fullvuxen dotter kunde hon ju ta en kurs i matlagning åtminstone!

  SvaraRadera
 4. Ungefär som hos oss ser jag....sen har all snön regnat bort - för det kom faktiskt snö hos oss....
  Kramar om dig och längtar....
  mamma

  SvaraRadera
 5. Alma: De kan rekommenderas! Har både tounge-in-cheek-humor och tjusigt 1920-tal som bonusfaktorer. Och så Diana Rigg, förstås...

  SvaraRadera
 6. mamma: Idag har vi också regn så det förslår, och storm med klass-2-varning från SMHI... Men snö har vi inte haft någon än.

  kramar tillbaka

  SvaraRadera